Skoči do osrednje vsebine

Spodbude podjetjem za uporabo visokozmogljivega računalništva in generativne umetne inteligence

Fortissimo plus (FFplus) objavlja razpisa za prijave na program financiranja malih, srednjih in zagonskih podjetij pri izkoriščanju potenciala visokozmogljivega računalništva (angleško High performance computing - HPC) in generativne umetne inteligence. FFplus je evropska pobuda, ki spodbuja sprejemanje visokozmogljivega računalništva s strani podjetij po vsej Evropi in poudarja številne koristi.

Obseg ciljno usmerjenih ukrepov vključuje reševanje poslovnih izzivov s pomočjo računalniških metod na HPC sistemih in uporabo superračunalniških virov za razvoj (generativnih) rešitev in storitev umetne inteligence. Računalniške metode obsegajo širok nabor možnosti: modeliranje in simulacijo, analitiko podatkov, strojno učenje in umetno inteligenco – možnosti, ki podjetjem omogočajo večjo inovativnost in konkurenčnost. Strateški cilj uporabe superračunalnikov za generativno umetno inteligenco je olajšati in okrepiti tehnološki razvoj evropskih podjetij na tem pomembnem področju. 

Rok za oddajo prijave je 4. september 2024, do 17.00. Novi poskusi v okviru programa se začnejo januarja 2025. Trajajo lahko največ 15 mesecev. Okvirni skupni proračun za financiranje je štiri milijone evrov. Najvišji zahtevek za financiranje posameznega predloga je 200 tisoč evrov

Dodatne informacije o odprtih in prihajajočih razpisih so objavljene posebej za poslovne eksperimente (stran je v angleščini) in posebej za inovacijske študije (stran je v angleščini).