Skoči do osrednje vsebine

247. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na dopisni seji sprejela odločitev, da Republiki Severni Makedoniji v boju proti obsežnim gozdnim požarom zagotovi pomoč. Sprejela je tudi sklep, da Republika Slovenija nudi vojaško pomoč Črni gori v obliki logistične podpore in zagotovitve letalskega prevoza materialnih sredstev.

Slovenija že tretjič na pomoč Severni Makedoniji

Vlada je sprejela odločitev, da Republiki Severni Makedoniji v boju proti obsežnim gozdnim požarom zagotovi pomoč helikopterja cougar Slovenske vojske s podporo pripadnikov Enote za hitre intervencije Uprave za zaščito in reševanje.

Napotitev šestih pripadnikov Slovenske vojske in dveh pripadnikov Uprave za zaščito in reševanje je predvidena za obdobje sedmih dni, z začetkom 10. avgusta 2024.

Slovenija se je v zadnjem mesecu klicu na pomoč Severne Makedonije prek mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite odzvala že tretjič. Ekipe Slovenske vojske in Uprave za zaščito in reševanje ter slovenske policije so v Severni Makedoniji pomagale že od 16. do 20. julija in od 1. do 5. avgusta.

Vir: Ministrstvo za obrambo

Vlada sprejela odločitev o tehnični pomoči Črni gori

Vlada je sprejela odločitev, da Republika Slovenija nudi vojaško pomoč Črni gori v obliki logistične podpore in zagotovitve letalskega prevoza materialnih sredstev.

Sodelovanje med državama na obrambnem področju poteka na podlagi sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Črne gore ter sporazuma med ministrstvoma obeh držav o vojaško-tehničnem sodelovanju.

Vir: Ministrstvo za obrambo

Vlada prerazporeja sredstva državnega proračuna

Vlada je odločila o prerazporeditvah pravic porabe v letošnjem državnem proračunu, ki so med drugim povezane z odpravo posledic škode v gospodarstvu zaradi posledic poplav.

Ministrstvo za finance prerazporeja sredstva rezervacije za naravne nesreče v višini 50 milijonov evrov na Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport za odpravo posledic škode v gospodarstvu po poplavah v avgustu 2023. Ministrstvo letos izplačuje upravičenim podjetjem razliko pomoči med izplačanimi predplačili in povračili škode in hkrati povračilo škode podjetjem, ki se za predplačilo niso odločili, in sicer do 45 odstotkov za nezavarovano škodo in do 60 odstotkov za zavarovano škodo. Do tega trenutka je bilo izplačanih 53 milijonov evrov povračil.

Ministrstvo za finance prerazporeja sredstva rezervacije za naravne nesreče tudi na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v višini 1,1 milijona evrov za izplačilo plač delavcem, ki odpravljajo posledice poplav in plazov pri delodajalcih.

Ministrstvo za finance prerazporeja pravice porabe v višini 2,9 milijona evrov na proračunske postavke Ministrstva za notranje zadeve in Policije za stroške ponovne vzpostavitve začasne mejne kontrole na notranjih mejah z Republiko Hrvaško in Madžarsko. Dodatne pravice porabe se zagotavljajo tudi za vzpostavitev registracijskega centra, za področje preprečevanja in preiskovanja kriminalitete, med drugim za vleko in hrambo zaseženih vozil, za navidezne nakupe, za zaščito prič, posebne licence in za nadgradnjo in vzdrževanje registrov upravno notranjih zadev.

Ministrstvo za notranje zadeve prerazporeja pravice porabe v skupni višini 1,5 milijona evrov na proračunski postavki Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov za izvedbo programov sklada za azil, migracije in vključevanje (AMIF 2021-2027) oz. za izvedbo brezplačnih tečajev slovenskega jezika za kategorije tujcev, ki so upravičeni do teh tečajev.

Vir: Ministrstvo za finance