Skoči do osrednje vsebine

Projekt Glasba gre v svet v koprskem zaporu

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper smo gostili mlade glasbenike klasične glasbe v sklopu projekta Glasba gre v svet.

Projekt skrbi za razvoj mladih glasbenikov ter jim omogoča vaje in nastope z uveljavljenim mentorjem. Naloga mentorja je, da jih preko intenzivnih vaj in izobraževalnih nastopov na različnih lokacijah, kot so: zapori, vrtci, šole, domovi upokojencev in varstveno-delovni centri pripravi na zaključni celovečerni koncert. Z izvedbo brezplačnih koncertov na teh lokacijah je projekt pomemben tudi s socialnega zornega kota, saj omogoča socialno ranljivim skupinam izkušnjo poslušanja koncerta klasične glasbe v njihovem okolju.

V okviru projekta Glasba gre v svet so nas glasbeniki v koprskem zaporu obiskali že v letu 2022 in odigrali brezplačen koncert, letos pa smo bili deležni ponovnega obiska. Projekt je tokrat vodil Michael Gieler, soloviolist iz Nizozemske. Koncerta se je v zavodski telovadnici udeležilo več kot 50 zaprtih oseb. S krajšimi razlagami posameznih skladb s strani izvajalcev ter predvsem z dobro izvedbo klasične glasbe so zaprte osebe spoznavale glasbeno zvrst, ki je večina v zaporu običajno ne posluša. Pozornost pri poslušalcih ni popustila vse do konca nastopa godalnega kvinteta.

Pet članska godalska zasedba v polkrogu med igranjem skladb

Nastop klasičnih glasbenikov v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper | Avtor: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij