Skoči do osrednje vsebine

Smernice za izdelavo individualne ocene mladoletnika v kazenskem postopku

Na Ministrstvu za pravosodje je bila v začetku tega leta ustanovljena medresorska delovna skupina, ki je pripravila predlog smernic za izdelavo individualne ocene mladoletnika v kazenskih postopkih.

Gre za oceno mladoletnikovih posebnih potreb glede njegove varnosti, izobraževanja, usposabljanja, vzgoje, socialnega vključevanja in duševnega zdravja, pri kateri se upošteva celota zbranih podatkov o njegovi osebnosti in zrelosti, njegovem zdravju, o njegovih družinskih, socialnih in ekonomskih okoliščinah, o njegovi morebitni posebni ranljivosti ter o vseh drugih okoliščinah, ki se tičejo njegove osebnosti in razmer, v katerih živi.

Ocena predstavlja podlago za odločanje državnega tožilca in sodnika v predkazenskem in kazenskem postopku, prav tako pa vsebuje pomembne podatke, ki jih potrebuje pristojni organ pri izvrševanju izrečene sankcije ali ukrepa.

Pri izdelavi individualne ocene mladoletnika sodelujejo številni organi, zato je za hitro in učinkovito izdelavo te ocene pomembno usklajeno ali povezano delovanje vseh vključenih. Smernice, ki jih je pripravila medresorska delovna skupina, so bile poslane vsem pristojnim organom z namenom, da z njimi seznanijo strokovnjake, ki so v praksi lahko vključeni v pripravo individualne ocene mladoletnika. To bodo zlasti strokovnjaki s področja sociale, vzgoje in izobraževanja ter zdravstva, ki imajo običajno podatke, pomembne za sprejemanje odločitev glede mladoletnika v kazenskem postopku, ki bo v njegovo največjo korist.

Smernice so pomemben korak naprej v prizadevanjih za bolj usklajeno in s tem tudi hitrejše delovanje pristojnih organov v kazenskih postopkih proti mladoletnikom in za odločanje v teh postopkih tudi na podlagi temeljite in strokovne ocene osebnih, družinskih in socialnih okoliščin na strani mladoletnika - le takšna odločitev je lahko v korist mladoletnika in v skladu z namenom obravnavanja mladoletnika v kazenskem postopku.