Skoči do osrednje vsebine

Evropska sredstva za kakovostnejši sistem javnega naročanja

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za projekt Dvig profesionalizacije javnega naročanja.
Simbolična fotografija dveh oseb, ki uporabljata elektronski napravi.

Evropska sredstva za kvalitetnejši sistem javnega naročanja | Avtor: Freepik

Direktorat za javno naročanje pri Ministrstvu za javno upravo bo v okviru projekta, sofinanciranega z evropskimi sredstvi, dvignil usposobljenost oseb, ki delujejo na področju javnega naročanja, in sicer s pomočjo programa Akademija javnega naročanja in drugih priložnostnih konferenc, usposabljanj oziroma izobraževanj. Projekt bo zagotavljal tudi vsebinsko pomoč uporabnikom in njeno nadgradnjo v center za celovito vsebinsko pomoč v povezavi z izvajanjem javnega naročanja. Poleg tega se bodo razvijale dodatne modalitete v informacijskem sistemu e-JN, ki predstavlja informacijski sistem za elektronsko vodenje celotnega postopka javnega naročanja, v katerem predstavniki tako naročnikov kot gospodarskih subjektov lahko opravljajo posamezna dejanja v postopkih javnih naročil. Navedene aktivnosti bodo prispevale k učinkovitejšemu in kakovostnejšemu delu zaposlenih na področju javnega naročanja, poleg tega pa se bo povečala stopnja konkurenčnosti v postopkih javnega naročanja na slovenskem trgu ter izboljšalo izvajanje postopkov in upravljanje pogodb.

Projekt Dvig profesionalizacije javnega naročanja se izvaja v okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji, prednostne naloge Znanja in spretnosti ter odzivni trg dela ter zasleduje specifični cilj Spodbujanje vseživljenjskega učenja, zlasti prožnih možnosti za izpopolnjevanje in prekvalifikacijo za vse, ob upoštevanju podjetniških in digitalnih veščin, boljše predvidevanje sprememb in zahtev po novih veščinah na podlagi potreb trga dela, olajševanje prehodov med delovnimi mesti in spodbujanje poklicne mobilnosti.

Za projekt v vrednosti 2.055.784,80 evra bo Evropski socialni sklad plus prispeval veliko večino (85 odstotkov), in sicer 1.747.417,08 evra.