Skoči do osrednje vsebine

Inšpekcija za gozdarstvo izvaja nadzor vožnje v naravnem okolju

Inšpekcija za gozdarstvo Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) opozarja na upoštevanje predpisov in prepovedi glede vožnje z motornimi vozili in kolesi v naravnem okolju. Nadzor nad vožnjo v naravnem okolju je gozdarska inšpekcija na pobudo Policijske uprave Nova Gorica preteklo nedeljo izvedla na območju Bovca in Kobarida.

Inšpekcija za gozdarstvo je v nedeljo, 4. avgusta 2024 na pobudo Policijske uprave Nova Gorica sodelovala v koordinirani akciji nadzora vožnje v naravnem okolju, v kateri so poleg policistov in gozdarske inšpektorice sodelovali tudi inšpektorja Inšpekcije za naravne vire in rudarstvo ter predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije. Namen nadzora je zagotovitev spoštovanja pravil voženj v naravnem okolju, s tem pa tudi zaščita naravnega okolja, preprečevanje škode na gozdnih in kmetijskih površinah ter varovanje prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst.

Nedeljski nadzor je bil izveden na območju Trnovsko-Banjške planote, okolice Kanala in Goriških Brd (Korada), Nanosa, Črnovrške planote in Cerkljanskem ter hribovitem območju na Bovškem, Kobariškem in Tolminskem in drugih gozdnih poteh, cestah ter brezpotjih, kjer pogosto prihaja do kršitev oz. voženj z motornimi vozili in kolesi v naravnem okolju.

V času izvedbe nadzora so policisti zaznali več kršitev voženj z motornimi vozili v naravnem okolju. Tako so policisti Policijske postaje (PP) Ajdovščina v omenjenem nadzoru ugotovili 6 kršitev Zakona o ohranjanju narave (parkiranje motornih vozil v pasu več kot pet metrov izven vozišča oz. v naravnem okolju - območje Trnovskega gozda). Policisti PP Idrija so ugotovili eno tovrstno kršitev (vožnja z motornim vozilom oz. štirikolesnikom v naravnem okolju na območju Idrije). Policisti so kršiteljem  zaradi kršitev določb Zakona o ohranjanju narave izrekli opozorilo. Policisti drugih območnih policijskih postaj tovrstnih kršitev niso ugotovili.

Inšpekcija za gozdarstvo je pred kratkim na podlagi prijave vožnje z vozili po gozdovih Kočevske, zoper več voznikov motornih koles, ki so svojo objestno vožnjo po gozdovih delili na družabnih omrežjih, uvedla in tudi uspešno zaključila ustrezne prekrškovne postopke.

Vožnja z motornimi vozili v naravnem okolju je prepovedana, razen v zakonsko določenih izjemah. Poleg motečega hrupa za živali vožnja povzroča tudi fizične poškodbe tal, erozijo in uničenje vegetacije ter pogosto ogroža tudi rekreativne obiskovalce in pohodnike.

Inšpekcija za gozdarstvo bo nadzor še naprej izvajala v sodelovanju z drugimi pristojnimi službami. Ob tem vse obiskovalce narave poziva, da spoštujejo predpise in prispevajo k ohranjanju naravnega okolja.

Nadzor vožnje v naravnem okolju v sodelovanju s Policijo