Skoči do osrednje vsebine

Izdelan načrt za vzpostavitev evidence javnih najemnih stanovanj v državi

Na Ministrstvu za solidarno prihodnost smo začeli izvajati korake za vzpostavitev evidence javnih najemnih stanovanj, s čimer bomo lažje načrtovali aktivnosti na področju izvajanja nove stanovanjske politike in gradnjo novih javnih najemnih stanovanj.
Zemljevid Slovenije, na katerem so z zelenimi, rumenimi in oranžnimi krogi označene lokacije s številom javnih najemnih stanovanj Republike Slovenije, na katerem so predstavljeni zbrani podatki šestih akterjev v pilotni evidenci

Na zemljevidu so predstavljeni zbrani podatki šestih akterjev, zbranih v pilotno vzpostavljeni evidenci

Z vzpostavitvijo evidence bomo na ministrstvu dobili sploh prvi celosten vpogled v število javnih najemnih stanovanj v državi, njihovo lokacijo in tudi njihovo stanje. Pridobili bomo podatke, ki do sedaj niso bili na voljo.

V sklopu projekta sta bila izdelana koncept in načrt vzpostavitve evidence javnih najemnih stanovanj. Vzporedno s tem je bila pilotno vzpostavljena tudi evidenca javnih najemnih stanovanj za šest stanovanjskih skladov, občin in neprofitnih stanovanjskih organizacij (Stanovanjski sklad Republike Slovenije, Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana, Javni stanovanjski sklad Mestne občine Koper, Spekter, Mestna občina Kranj in Mestna občina Velenje).

Do konca leta 2025 pa bo vzpostavljena baza za vsa javna najemna stanovanja. Pregledne baze s kvalitetnimi podatki (število stanovanj, prostorska razporeditev, zasedenost, lastnosti) bodo oblikovane tako, da bodo imele možnost rednega vzdrževanja in dodatnega nadgrajevanja. S tem bo ministrstvu zagotovljen ažuren pregled nad fondom javnih najemnih stanovanj v državi.

Projekt Izdelava načrta aktivnosti za vzpostavitev evidence javnih najemnih stanovanj v Republiki Sloveniji je po naročilu ministrstva izvedel Geodetski inštitut Slovenije.