Skoči do osrednje vsebine

V koprskem zaporu izvedli tečaj slovenskega jezika

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper smo v letošnjem spomladansko-poletnem času v sodelovanju z Ljudsko univerzo Koper prvič izvedli 40-urni tečaj slovenskega jezika za tujce.

Enkrat tedensko se je tečaja udeleževalo več pripornikov. Izkušnja je bila nova tako za zaprte osebe kot za učiteljico, ki je bila nad odzivom tujcev ob izvajanju tečaja pozitivno presenečena. Na zadnjem srečanju so udeleženci prejeli potrdila o udeležbi in ob uspešnem zaključku tečaja prejeli še priboljšek iz zavodske kuhinje. Zanimanje zaprtih oseb za učenje slovenskega jezika je veliko, zato si za krepitev lažje komunikacije med prestajanjem pripora in zaporne kazni želimo ponovitve tovrstnih tečajev. V koprskem zaporu je trenutni delež tujcev med zaprtimi osebami 75 odstotkov, prihajajo iz 34 različnih držav, večinoma gre za pripornike.  

V sodelovanju z Ljudsko univerzo Koper je bil tečaj v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper izveden v sklopu projekta Skupaj za kompetence Obalno-kraške regije (SKOK), v okviru katerega se bodo vse do leta 2029 zvajala brezplačna izobraževanja za odrasle. Projekt je sofinanciran s sredstvi Evropske unije, ciljna skupina projekta pa so med drugimi tudi tujci in zaprte osebe.

Pet pripornikov sedi ob mizi, s hrbti so obrnjeni proti objektivu, pred sabo imajo potrdila o izvedenem izobraževanju. Ob tečajnikih stoji učiteljica.

Tečaj slovenskega jezika v koprskem zaporu | Avtor: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij