Skoči do osrednje vsebine

249. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je spremenila Uredbo o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo, izdala odločbo o imenovanju generalne direktorice Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter razrešila generalno direktorico Direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve.

Vlada prilagodila trošarine za energente

Vlada je spremenila Uredbo o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo. Zvišala je trošarino za neosvinčeni bencin, plinsko olje za pogon (dizel) in plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje - KOEL).

Vlada je trošarine prilagodila tako, da se cene energentov ne bodo spremenile. Trošarino za neosvinčeni bencin je zvišala z 0,47588 evra na liter na 0,49693 evra na liter, za plinsko olje za pogon z 0,45008 evra na liter na 0,47967 evra na liter ter za plinsko olje za ogrevanje z 0,18516 evra na liter na 0,21419 evra na liter.

Vlada s prilagoditvijo trošarin ohranja višino maloprodajnih cen in s tem dostopnost in konkurenčnost, hkrati pa si v luči dodatnih prihodkov iz naslova povečanega tranzitnega prometa prizadeva za javnofinančno vzdržnost.

Vir: Ministrstvo za finance

Imenovanje generalne direktorice Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Vlada je izdala odločbo o imenovanju Vide Znoj za generalno direktorico Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, za mandatno dobo petih let, in sicer od 16. avgusta 2024 do najdlje 15. avgusta 2029, z možnostjo ponovnega imenovanja.

Javni natečaj za položaj generalnega direktorja ministrstva izvaja posebna natečajna komisija, ki jo za vsak primer posebej imenuje uradniški svet. Posebna natečajna komisija, ki jo je imenoval Uradniški svet, je izvedla izbirni postopek za položaj generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in dne 5. avgusta 2024 posredovala ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvestilo o primernih kandidatih. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je vladi predlagala, da za položaj generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin imenuje Vido Znoj, in sicer z dnem 16. avgust 2024, za dobo petih let, z možnostjo ponovnega imenovanja.

Predlagana kandidatka Vida Znoj je doktorica veterinarske medicine in od leta 2013 zaposlena na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, trenutno kot vršilka dolžnosti generalnega direktorja Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Kandidatka ima bogate delovne izkušnje in kompetence na področjih, ki so v pristojnosti Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Predlagana kandidatka izpolnjuje razpisne pogoje in ima ustrezne delovne izkušnje in je bila s strani posebne natečajne komisije za izvedbo postopka javnega natečaja za položaj generalne direktorice Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ocenjena za primerno kandidatko za imenovanje na delovno mesto. Na podlagi navedenega ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ocenjuje, da je kandidatka zelo primerna za zasedbo položaja generalne direktorice.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Vlada razrešila generalno direktorico Direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela

Vlada je z mesta generalne direktorice Direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti razrešila mag. Katjo Rihar Bajuk. Generalna direktorica mag. Katja Rihar Bajuk je 8. avgusta 2024 podala predlog za razrešitev, in sicer z dnem 20. avgusta 2024. Minister za delo je njen predlog sprejel in predlagal vladi njeno razrešitev.  

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti