Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Milan Brglez na odkritju dvojezične table na železniški postaji v Pliberku

Na povabilo avstrijske državne poslanke Olge Voglauer se je državni sekretar dr. Brglez udeležil slovesnosti ob odkritju dvojezične table na železniški postaji v Pliberku. Tablo je odkrila avstrijska ministrica za varstvo okolja Leonore Gewessler, prisoten pa je bil tudi koroški deželni glavar Peter Kaiser.
skupinska fotografija ob odkritju dvojezične table na železniški postaji v Pliberku
1 / 3

Dr. Brglez je v izjavi medijem poudaril, da gre pri postavljanju dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem za interese Republike Slovenije za ohranitev dvojezičnosti ter za avstrijsko spoštovanje določb Avstrijske državne pogodbe. »Gre za nujno potrebne majhne korake za tukajšnjo ohranitev slovenskega jezika,« je ob tem dodal.

Komentiral je tudi zastoj pri sprejemu osnutka avstrijske novele Zakona o organizaciji sodstva, ki bi razširila območje dvojezičnega sodstva na skoraj celotno dvojezično območje. Dr. Brglez se zaveda, da je pri sprejemanju zakona potrebno »potrpljenje, da se besedilo uskladi z vsemi deležniki, saj je za njeno sprejetje potrebna dvotretjinska večina v zveznem parlamentu. Sprejem novele zakona podpirajo osrednje organizacije koroških Slovencev, njen sprejem pa je tudi v interesu republike Slovenije. Narediti moramo vse za ohranitev slovenščine na tukajšnjem dvojezičnem območju,« je poudaril državni sekretar dr. Brglez.