Skoči do osrednje vsebine

Evropska sredstva za lažji dostop do dolgotrajne oskrbe

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za projekt Digitalizacija sistema zapisovanja, shranjevanja in uporabe podatkov v dolgotrajni oskrbi in socialnem varstvu – DIGIDO.
Simbolična fotografije starejše osebe, ki uporablja digitalne storitve

Evropska sredstva za lažji dostop do dolgotrajne oskrbe | Avtor: Freepik

Inštitut Republike Slovenije za socialno varstvo bo v okviru projekta, sofinanciranega z evropskimi sredstvi, nadgradil informacijske sisteme za učinkovito beleženje, shranjevanje, uporabo in izmenjavo podatkov pri izvajalcih storitev dolgotrajne oskrbe in socialnega varstva ter vzpostavil enotno bazo podatkov. Ta bo omogočala učinkovito izmenjavo in pridobivanje podatkov med različnimi informacijskimi sistemi in tako optimizirala delovne procese v organizacijah. Upravičenci naj bi tudi lažje uveljavljali pravico do dolgotrajne oskrbe.

Projekt Digitalizacija sistema zapisovanja, shranjevanja in uporabe podatkov v dolgotrajni oskrbi in socialnem varstvu – DIGIDO se izvaja v okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji in prednostne naloge Dolgotrajna oskrba in zdravje ter socialna vključenost ter zasleduje specifični cilj Krepitev enakopravnega in pravočasnega dostopa do kakovostnih, trajnostnih in cenovno ugodnih storitev, vključno s storitvami, ki spodbujajo dostop do stanovanj, in storitvami oskrbe, usmerjene v posameznika, vključno z zdravstveno oskrbo; posodobitev sistemov socialne zaščite, vključno s spodbujanjem dostopa do socialne zaščite, s posebnim poudarkom na otrocih in prikrajšanih skupinah; izboljšanje dostopnosti, tudi za invalide, učinkovitosti in odpornosti zdravstvenih sistemov in storitev dolgotrajne oskrbe. 

Za projekt v vrednosti 2.129.917,34 evra bo Evropski socialni sklad plus prispeval dobrega 1,3 milijona evrov, natančneje 1.331.198,34 evra.