Skoči do osrednje vsebine

Objavljen drugi javni razpis za preprečevanje škode v gozdovih

Razpis je namenjen financiranju ukrepov za varstvo gozdov pred požari, kot so gradnja, rekonstrukcija ter protipožarno vzdrževanje protipožarne infrastrukture. Na voljo je 1,1 milijona evrov. Vloge bo mogoče oddati od 2. septembra do 28. oktobra.

Do podpore so upravičeni stroški naložb med drugim v gradnjo ali rekonstrukcijo protipožarnih gozdnih cest in protipožarnih poti, gradnjo in vzdrževanje protipožarnih stez, protipožarnih zidov in prostorov za izvenletališko pristajanje helikopterjev ter ureditev vodnih virov za oskrbo helikopterjev, gasilskih vozil in gasilcev z vodo za gašenje.

Sredstva bodo zagotovljena iz Programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020 za leto 2024, pri čemer bo 825.000 evrov sredstev EU in 275.000 evrov slovenske udeležbe.

Do podpore bodo upravičeni stroški naložb, ki bodo nastali po oddaji vloge na razpis do vložitve zahtevka za izplačilo sredstev, ter tudi morebitni splošni stroški, ki bodo neposredno povezani s pripravo in izvedbo naložbe in so oz. bodo nastali po 1. januarju 2014 do vložitve zahtevka za izplačilo sredstev. Zadnji možni rok za vložitev zahtevka za izplačilo sredstev je 30. junij 2025.

Vloge bo v elektronski sistem možno vnesti od 2. septembra do vključno 28. oktobra do 14. ure.

Prvi javni razpis za preprečevanje škode v gozdovih zaradi gozdnih požarov ter naravnih nesreč in katastrofičnih dogodkov je bil objavljen januarja letos, na voljo je bilo do 1,8 milijona evrov nepovratnih sredstev.