Skoči do osrednje vsebine

Štirinajsto zasedanje odbora strokovnjakov za globalno upravljanje geoprostorskih informacij

Štirinajsto zasedanje odbora strokovnjakov za globalno upravljanje prostorskih informacij (angleško Committee of Experts on Global Geospatial Information Management - UN GGIM) je potekalo od 7. do 9. avgusta 2024 na sedežu Združenih narodov v New Yorku.

Poleg osrednjega plenarnega zasedanja je bilo organiziranih tudi več spremljevalnih dogodkov in srečanj, povezanih z vsebinskim delom odbora strokovnjakov na svetovni ravni. Letošnjega zasedanja se je udeležilo 238 delegatov iz 75 držav ter 108 predstavnikov 80-ih organizacij iz akademskega sveta, zasebnega sektorja in mednarodnih organizacij, ki so sodelovali kot opazovalci. Slovenijo je na zasedanju zastopal generalni direktor Geodetske uprave, ki je tudi član izvršilnega odbora za evropsko regijo - UN GGIM Evropa.

Gradiva obravnavana na zasedanju ter pregled dokumentov obravnavanih na spremljevalnih dogodkih so dostopna na spletni strani odbora strokovnjakov za globalno upravljanje prostorskih informacij (v angleščini).

Dvorana z udeleženci med 14. zasedanjem odbora strokovnjakov za globalno upravljanje prostorskih informacij

Dvorana med 14. zasedanjem odbora strokovnjakov za globalno upravljanje prostorskih informacij | Avtor: Geodetska uprava

Odbor strokovnjakov za globalno upravljanje geoprostorskih informacij je bil ustanovljen z namenom, da so geoprostorske informacije in viri usklajeni, dostopni, trajni in da jih lahko države članice in družba izkoristijo za trajnostni družbeni, gospodarski in okoljski razvoj. Odbor predstavlja platformo in forum za usklajevanje in dialog z državami članicami in ustreznimi mednarodnimi organizacijami na področju globalnega upravljanja geoprostorskih informacij za doseganje svojih dejavnosti, osredotočenih na cilje trajnostnega razvoja in integrirani geoprostorski informacijski okvir Združenih narodov (angleško Integrated Geospatial Information Framework - IGIF) z namenom, da bi okrepil in zagotovil njegovo stalno učinkovitost in koristi za vse države članice Organizacije združenih narodov - OZN. Pri delu UN GGIM sodelujejo strokovnjaki s področja upravljanja prostorskih informacij in drugih številnih medsebojno povezanih področij, geoprostorskih znanosti, geomatike, geodezije, geografije, zemljiške administracije, kartografije in daljinskega zaznavanja, hidrografije ter geografskih informacijskih sistemov in znanosti o okolju.

Generalni direktor Geodetske uprave Tomaž Petek v dvorani med zasedanjem odbora

Generalni direktor Geodetske uprave Tomaž Petek med zasedanjem odbora | Avtor: Geodetska uprava

Na dnevnem redu letošnjega zasedanja so bile poleg številnih formalnih dokumentov zasedanja in poročil posameznih delovnih skupin, obravnavani tudi številni strateški dokumenti in programi:

 Ob zaključku je bila sprejeta tudi izhodiščna agenda za naslednje 15. redno zasedanje UN GGIM, ki bo avgusta 2025.