Skoči do osrednje vsebine

8. poročilo po Skupni konvenciji o varnosti ravnanja z izrabljenim gorivom in radioaktivnimi odpadki

Uprava za jedrsko varnost je 9. avgusta 2024 Mednarodni agenciji za atomsko energijo posredovala 8. poročilo o ravnanju z izrabljenim gorivom in radioaktivnimi odpadki.
Na vrhu naslovnice sta slovenski grb in naziv pristojnega ministrstva. Pod njim je na modri podlagi izpisan naslov poročila. Pod naslovom so štiri slike, ki prikazujejo suho skladišče izrabljenega goriva v NEK, notranjost skladišča in vsebnike z gorivom.

Naslovnica poročila | Avtor: URSJV

Poročilo za obdobje 2020-2023 podaja informacije o ravnanju z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom, podatke o inventarju radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva v Republiki Sloveniji na dan 31. decembra 2023, pravni red, ki zadeva to področje dela, in obseg ter način izpolnjevanja obveznosti po Skupni konvenciji. Poročilo bo obravnavano na pregledovalnem sestanku pogodbenic, ki bo potekal od 17. do 28. marca 2025 na Dunaju. V poročilu je podana ocena, da sta slovenska zakonodaja in praksa na področju ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom v skladu z zahtevami iz Skupne konvencije.

V poročanem obdobju je bil narejen večji napredek v zvezi z izvedbo projekta suhega skladiščenja izrabljenega goriva v Nuklearni elektrarni Krško, ki je začelo obratovati v letu 2023, in projekta izgradnje odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini, v katerega bo odložen slovenski del odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško in ostali institucionalni del odpadkov. Za odlagališče so bila v letu 2023 pridobljena vsa potrebna dovoljenja za gradnjo, ki se je začela z izgradnjo potrebne infrastrukture v letu 2023 in odlagalnega silosa v letu 2024.

Sprejeta je bila nova revizija Resolucije o nacionalnem programu ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom za obdobje 2023–2032.

V pripravi sta četrti reviziji Programa razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in Programa odlaganja radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško. Prispevek v slovenski sklad za financiranje polovice stroškov razgradnje in odlaganja izrabljenega goriva in radioaktivnih odpadkov se je zvišal in od 1. januarja 2022 znaša 1,2 centa za kWh, dobavljeno slovenskemu dobavitelju električne energije, podjetju GEN energija d. o. o.

Slovenija bo z Republiko Hrvaško v prihodnje iskala skupno rešitev za odložitev visokoradioaktivnih odpadkov po zaprtju Nuklearne elektrarne Krško, v eni od obeh držav ali pa v regionalnem oziroma večnacionalnem odlagališču.

Institut ''Jožef Stefan'' je sprejel dolgoročno strategijo obratovanja reaktorja Triga, ki predvideva podaljšanje obratovanja vsaj do konca leta 2024.

Okoljska sanacija odlagališča hidrometalurške jalovine Boršt je bila izvedena v celoti. Predvideva se, da bo odlagališče Boršt v letu 2024 zaprto in bo prešlo v upravljanje ARAO - Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO).

Poročilo je napisano v angleškem jeziku in je dostopno na spletni strani Portala odprtih podatkov Slovenije. Pripravila ga je Uprava za jedrsko varnost v sodelovanju z Upravo za varstvo pred sevanji, Direktoratom za energijo pri Ministrstvu za okolje, prostor in energijo, ARAO, Nuklearno elektrarno Krško, d. o. o., Institutom ''Jožef Stefan'', Rudnikom Žirovski vrh, javnim podjetjem za zapiranje rudnika urana, d. o. o., Kliniko za nuklearno medicino pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in Onkološkim inštitutom.

Vlada Republike Slovenije je poročilo sprejela 17. julija 2024.