Skoči do osrednje vsebine

Četrto poročilo o izvajanju EU direktive o ravnanju z izrabljenim gorivom in radioaktivnimi odpadki

Uprava za jedrsko varnost je v sodelovanju z drugimi organizacijami pripravila četrto poročilo po Direktivi EU o ravnanju z izrabljenim gorivom in radioaktivnimi odpadki (Direktiva Sveta 2011/70/Euratom). Vlada Republike Slovenije je poročilo sprejela 17. julija 2024. Skladno z direktivo države članice Evropski komisiji poročajo vsaka tri leta.
Na vrhu naslovnice sta slovenski grb in naziv pristojnega ministrstva. Pod njim je na modri podlagi izpisan naslov poročila. Pod naslovom so štiri slike, ki prikazujejo gorivni element, vhod in notranjost CSRAO, del novega odlagališča NSRAO ter suho sklad

Naslovnica poročila | Avtor: Uprava za jedrsko varnost

Poročilo opisuje, kako Republika Slovenija izpolnjuje zaveze direktive, ki se nanašajo na nacionalni zakonodajni, upravni in organizacijski okvir za varno ravnanje z izrabljenim gorivom in radioaktivnimi odpadki.

Poročilo je napisano v slovenskem jeziku in je dostopno na spletni strani Odprti podatki Slovenije.

Vsebina poročila sledi vsebini 8. poročila po Skupni konvenciji o varnosti ravnanja z izrabljenim gorivom in radioaktivnimi odpadki (v angleškem jeziku).

V poročilu je posebej poudarjen sprejem Resolucije o nacionalnem programu ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom, in sicer za obdobje 2023–2032, ki je bila sprejeta januarja 2023. Pri pripravi se je upoštevala sprejeta tretja revizija Programa razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (NEK) in tretja revizija Programa odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz Nuklearne elektrarne Krško, posodobljeni programi razgradnje Centralnega skladišča radioaktivnih odpadkov (CSRAO) in raziskovalnega reaktorja TRIGA Mark II, napredek pri načrtovanju in izgradnji odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov (NSRAO) ter izgradnja suhega skladišča za izrabljeno gorivo iz NEK.

Nova revizija upošteva tudi rezultate mednarodne pregledovalne misije ARTEMIS (angleško Integrated Review Service for Radioactive Waste and Spent Fuel Management, Decommissioning and Remediation), ki jo je organizirala Mednarodna agencija za atomsko energijo in ki je pregledala osnutek resolucije. Za učinkovitejše spremljanje napredka in izvajanja predvidenih ukrepov so v Resoluciji dodatno uvedeni podrobni in merljivi kazalniki za doseganje ključnih ciljev in strategij, ki so predstavljeni v tem poročilu.

Ostali glavni dosežki v poročevalskem obdobju so opisani v novici o pripravi 8. poročila po Skupni konvenciji o varnosti ravnanja z izrabljenim gorivom in radioaktivnimi odpadki.

Poročilo ocenjuje, da Slovenija v celoti izpolnjuje vse zahteve iz direktive.