Skoči do osrednje vsebine

Evropska sredstva za dvig kakovosti dvojezičnega šolstva

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za projekt Dvig kakovosti dvojezičnega šolstva za italijansko narodno skupnost v Sloveniji ter slovensko narodno skupnost v Italiji.
Simbolična fotografija deklic v razredu, ki bereta.

Evropska sredstva za dvig kakovosti dvojezičnega šolstva | Avtor: Freepik

Obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti bo v okviru projekta, sofinanciranega z evropskimi sredstvi, pripravila različne dejavnosti oziroma delavnice za obogatitev dvojezičnega izobraževanja s krepitvijo pozitivnega odnosa do italijanskega oziroma slovenskega jezika ter ohranjanja kulturne dediščine. Z novimi pristopi in oblikami poučevanja se bo nadgradila jezikovna podpora v materinščini ter krepilo in spoznavalo kulturne vrednote sosednjega naroda. Projekt prispeva tudi k sprejemanju drugačnosti ter spodbuja medkulturni dialog in socialno vključenost mladine na obeh straneh meje.

Projekt Dvig kakovosti dvojezičnega šolstva za italijansko narodno skupnost v Sloveniji ter slovensko narodno skupnost v Italiji se izvaja v okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji, prednostne naloge Znanja in spretnosti ter odzivni trg dela ter zasleduje specifični cilj Izboljšanje kakovosti, vključenosti, učinkovitosti in ustreznosti sistemov izobraževanja in usposabljanja za potrebe trga dela, vključno z vrednotenjem neformalnega in priložnostnega učenja, da bi podprli pridobivanje ključnih kompetenc, tudi podjetniških in digitalnih veščin, ter s spodbujanjem uvedbe dualnih sistemov usposabljanja in vajeništev.

Za projekt v vrednosti 379.716,74 evra bo Evropski socialni sklad plus prispeval 151.886,70 evra.