Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko si je ogledala začasne prostore Drame na Litostrojski cesti 56

Ministrica dr. Asta Vrečko je obiskala prostore na Litostrojski cesti 56, kjer potekajo priprave za začasno selitev Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana, medtem ko se izvaja celovita prenova njihovih matičnih prostorov. Hala, znana tudi kot L56, bo osrednjemu slovenskemu gledališču omogočila nemoteno nadaljevanje vrhunskega programa vse do zaključka celovite prenove.

Prenova SNG Drama Ljubljana je celosten in zahteven projekt, ki vključuje sklop aktivnosti, med drugim tako selitev opreme in ansambla na nadomestno lokacijo za zagotovitev nemotenega dela v času prenove kot tudi izgradnjo gledališčih depojev. Ob tem je potrebno še poudariti, da je bila selitev nujna, saj je stara Drama imela uporabno dovoljenje le do tega meseca. Stavba je dotrajana, nevarna in neprimerna za delo. Po prenovi se bodo zaposleni v Drami lahko vrnili v sodobno gledališče, do takrat pa bodo delali in ustvarjali na tej lokaciji. 

Po ogledu je ministrica poudarila: »Celostna prenova Drame je kompleksen projekt, ki vključuje prenovo matičnega gledališča, izgradnjo gledališčnih depojev in začasne lokacije. Gre za največjo investicijo v kulturno infrastrukturo v samostojni Sloveniji, na katero smo tudi čakali skoraj trideset let. SNG Drama Ljubljana je skrbno izbrala lokacijo na Litostrojski ulici, z namenom, da zagotovi ustrezne delovne pogoje za vse zaposlene – od vodstva, administracije, do igralskega ansambla – ter primerne prostore za vaje, masko, garderobo, Veliki oder in Malo Dramo. Na novi lokaciji bo tudi gledališka kavarna. Posebej pomembna je dostopnost lokacije, ki bo omogočila, da jo občinstvo v času prenove sprejme za svojo. Bližina središča Ljubljane, možnost parkiranja in dobra povezava z javnim prevozom, ki bo po dogovoru z Mestno občino Ljubljana dodatno okrepil linije mestnih avtobusov. Novi začasni prostori bodo za čas prenove tako ustrezni za zaposlene kot obiskovalce, vse pa seveda vabim k obisku oktobra v novo sezono.«

SNG Drama Ljubljana na Litostrojski cesti 56 prevzema posebej zanjo preoblikovane prostore obstoječe večnamenske dvorane in dele sosednjih, z njo povezanih objektov v skupni površini 4.230,86 m2. Za arhitekturno zasnovo in projektiranje prenove začasnih prostorov SNG Drama Ljubljana je lastnik nadomestnih prostorov najel biro Vidic Grohar arhitekti. 

Ravnateljica SNG Drama Ljubljana, Vesna Jurca Tadel, je ob obisku ministrice izrazila prepričanje, da: »so se dvomi, ki so se prej postavljali v javnosti, ali je stavba sploh primerna za gledališče, na podlagi današnjega ogleda prostorov, izkazali za neupravičene. Kar vidite zdaj, ko stojimo na Velikem odru, je tukaj prava gledališka dvorana, z vsemi svojimi značilnostmi, tribuno in odrom s pripadajočo tehnično opremo. Zlasti kar se tiče klimatizacije so pogoji na Litostrojski že sedaj boljši od stare Drame. Lani junija smo morali ob vročinskih valovih zaradi prevelike vročine odpovedati nekaj predstav, saj je bilo v dvorani prevroče in nismo mogli zagotoviti primernega hlajenja. Obe na novo zgrajeni dvorani bosta pozimi ogrevani in poleti hlajeni.«

V zvezi s selitvijo SNG Drama Ljubljana z Erjavčeve ceste na Litostrojsko je poudarila: »Polagoma se selimo že celo leto. Zaradi selitve smo bili tudi primorani gledališko sezono zaključiti en mesec prej, čeprav je bilo povpraševanje po naših predstavah veliko. Držati smo se morali časovnice, saj intenzivna selitev na novo lokacijo poteka že od junija.

V Drami se veselimo tega, da bomo lahko na novi lokaciji še naprej delovali kot enoten kolektiv in ne bomo razseljeni na več lokacij. Vse lepo vabim v nove nadomestne prostore Drame, prepričana sem, da bodo prinesli nekaj posebnega. Upam, da bodo vsi obiskovalci zadovoljni in da bodo radi prihajali v naše nove prostore, kjer zagotavljamo, da bomo imeli enako vrhunski program kot do sedaj.«

V obstoječem prostoru sta na novo zgrajena osrednja prostora gledališča – dvorana Velikega odra in Mala Drama. Dvorani imata vsaka svoj dostop in svoje preddverje z garderobami. V hladnejšem času bosta primerno ogrevani, v toplejšem pa hlajeni. Dostop do njiju je omogočen tudi gibalno oviranim. V Dvorani Velikega odra je prostora za 361 gledalk in gledalcev, v dvorani Malega odra pa 100. Za občinstvo bo urejena gledališka kavarna z zunanjo strešno teraso.

Vsi prostori bodo s tehnično opremljenostjo in materialno obdelavo omogočali kakovostno izvedbo predstav in drugih delovnih procesov.

Vaje za prve premiere sezone 2024/25 se bodo v začasnih nadomestnih prostorih začele konec avgusta, zainteresirani javnosti pa bo Drama nove prostore predstavila z vodenim ogledom in novinarsko konferenco, ki jo načrtuje 26. septembra 2024. Sledili bosta slavnostni otvoritvi s prvima premierama programa Velikega odra in Male Drame. Sezona 2024/25 bo na novi lokaciji slavnostno zaživela 4. oktobra 2024 s premiero drame Georgesa Pereca Povišica v Mali Drami, na Velikem odru pa 12. oktobra s premiero uprizoritve Maksima Gorkega Otroci sonca. V sezoni 2024/25 bo Drama predstavila svojemu občinstvu osem novih uprizoritev, na sporedu pa bo tudi okoli petnajst odmevnih uprizoritev iz prejšnjih sezon, ki se z gledališčem selijo v začasne nadomestne prostore.

Obiskovalcem bo za vpis abonmaja in nakup vstopnic zagotovljena tudi blagajna v središču mesta in sicer pri blagajni SNG Opera in balet Ljubljana. Uro pred predstavami pa bo odprta blagajna tudi na Litostrojski cesti.