Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo je v javno obravnavo posredovalo osnutek spremembe uredbe o kakovosti kopalnih voda

Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) je v javno obravnavo posredovalo osnutek Uredbe o spremembi in dopolnitvi uredbe o upravljanju kakovosti kopalnih voda. Pripombe in komentarje na osnutek uredbe lahko podate do 6. septembra 2024.

Osnutek Uredbe je objavljen na portalu e-Demokracija.

Uredba podaja posodobljen seznam kopalnih voda. V Sloveniji je določenih 49 kopalnih voda: 21 na vodnih telesih morja in 28 na vodnih telesih celinskih voda.

Ministrstvo obravnava vsako pobudo lokalnih skupnosti za spremembo seznama kopalnih voda, s tem da preveri ustreznost izpolnjevanja kriterijev za pridobitev statusa kopalnih voda. Upoštevajo se določbe Zakona o vodah, Uredbe o upravljanju kakovosti kopalnih voda in Pravilnika o podrobnejših kriterijih za ugotavljanje kopalnih voda. Strokovne podlage za posamezne pobude pripravi Inštitut RS za vode.

Kopanje v naravnih vodah je sicer dovoljeno povsod razen na območjih, kjer ni izrecno prepovedano. Na tistih vodah, ki so razglašene za kopalne vode, pa Agencija RS za okolje opravlja monitoring in preverja njihovo mikrobiološko kakovost. Agencija obenem skrbi za redno obveščanje in zgodnje opozarjanje kopalcev na morebitno mikrobiološko onesnaženje vode. S tem se varuje zdravje kopalcev.