Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo pregleduje pripombe na osnutek sprememb zakona o ohranjanju narave

Ministrstvo za naravne vire in prostor je pripravilo osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o ohranjanju narave. Osnutek zakona je bil objavljen na spletni strani e-Demokracija, zainteresirana javnost je lahko podala pripombe do 9. avgusta 2024.

Vzporedno z javno razpravo je potekalo medresorsko usklajevanje. S pripombami se je odzvalo sedem ministrstev. V javni razpravi je sodelovalo 31 organizacij in 11 posameznikov.

Ministrstvo bo vse pripombe strokovno preučilo in utemeljene upoštevalo pri oblikovanju spremenjenega besedila členov zakona. Po oblikovanju končnega besedila bo ministrstvo predlog posredovalo Vladi Republike Slovenije v potrditev, ta pa ga nato pošlje v sprejem Državnemu zboru Republike Slovenije. 

Najpomembnejši cilj zakona je poenostavitev postopkov in odprava administrativnih ovir

Ukinjeno je podvajanje postopkov, ukinjeni so nepotrebni administrativni koraki, predvidene so organizacijske posodobitve. Tako sta dovoljenje za javno prireditev in dovoljenje za vožnjo v naravi združena v en postopek. Naravovarstveno soglasje ne bo več potrebno za manjše rekonstrukcije in vzdrževanje objekta. Soglasje ne bo potrebno v poselitvenih območjih, če se nameravana gradnja nahaja na stavbnem zemljišču, ki je del enote urejanja prostora, za katero je v prostorskem aktu izrecno določeno, da je nosilec urejanja prostora za področje ohranjanja narave dal vsebinsko ustrezno mnenje in se v njem izrekel, da na ravni posega pridobivanje mnenj in naravovarstvenega soglasja ni potrebno. Ukinjajo se ugotovitvene odločbe o obstoju zavarovanih območij.

Boljše upravljanje naravnih vrednot

Zakon pomembno izboljšuje upravljanje naravnih vrednot. Postavljena so jasna pravila glede zaračunavanja ogledovanja in obiskovanja naravnih vrednot. Za uveljavljanje predkupne pravice v zavarovanih območjih je predvidena poenostavitev, na zavarovanih območjih jo uveljavlja upravljavec zavarovanega območja. V primeru, če zavarovano območje nima upravljalca, pa Zavod Republike Slovenije za varstvo narave.

Večja varnost državljanov pred velikimi zvermi

Zakon zagotavlja večjo varnost državljanov pred velikimi zvermi. Pristojnosti in naloge Zavoda za gozdove Slovenije in upravljalcev lovišč so bolj natančno določene. Uveden je nov sistem interventnega ukrepanja v primeru ogroženosti življenja ali zdravja ljudi zaradi velikih zveri.

Področje invazivnih tujerodnih vrst

Z zakonom je podrobneje urejeno področje invazivnih tujerodnih vrst v skladu z evropsko uredbo o invazivnih tujerodnih vrstah. Določene so pravice in obveznosti deležnikov v zvezi z invazivnimi tujerodnimi vrstami. Uzakonjen je sistema hitrega ukrepanja za nujno odstranitev ob prvem pojavu invazivne tujerodne vrste. Vzpostavljen je tudi sistem obvladovanja že razširjenih invazivnih tujerodnih vrst.

Spremenjena višina glob

Spremenjeno je sankcioniranja kršitev vožnje v naravi, predviden je dvig vseh glob in njihova uskladitev z veljavno zakonodajo o prekrških. Dodane so globe v zvezi z invazivnimi tujerodnimi vrstami in plačilom za obiskovanje naravnih vrednot. Prekršek vožnje, ustavitve ali neustrezno parkiranje vozila na motorni pogon v naravnem okolju je prestavljen iz lažjih prekrškov v prekrške. Za posameznika je predvidena globa od 800 do 1200 evrov, po trenutno veljavni zakonodaji pa znaša ta globa od 40 do 100 evrov. Zakon je predvidel tudi spremembe pri zasegu motornega vozila, in sicer je območje zasega poleg zavarovanega območja razširjeno tudi na posebna varstvena območja (to je Natura 2000 območja) in to ne glede na nadmorsko višino, za ostala območja znotraj definicije naravnega okolja pa velja, da se vozilo na motorni pogon lahko zaseže nad nadmorsko višino 1.000 metrov. Po trenutno veljavni zakonodaji je ta ločnica postavljena nad zgornjo gozdno mejo, ki pa jo je težko definirati in se spreminja.