Skoči do osrednje vsebine

Vladna služba nadaljuje individualne pogovore na Ljubnem ob Savinji

Državni sekretar in vodja Službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jure Leben v teh dneh nadaljujeta individualne pogovore na Ljubnem ob Savinji.

Državni sekretar Boštjan Šefic je opravil številne pogovore z lastniki objektov, ki so bili po temeljiti obravnavi strokovnjakov Državne tehnične pisarne, vodarske, gradbene in geološke stroke umaknjeni s seznama za odstranitev po 151.a členu Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. Lastnike je seznanil z navedeno odločitvijo in jim skupaj s predstavniki Direkcije Republike Slovenije za vode predstavil razloge za umik s seznama, saj bo možno te objekte ustrezno varovati. S sodelavci jim je predstavil tako kratkoročne kot tudi dolgoročne ukrepe, s katerimi bodo objekti v nadaljevanju varovani in jih bo izvedla Direkcija RS za vode, in predvidene ukrepe na manjših plazovih. V pogovorih so bili izpostavljeni tudi nekateri hitri in kratkoročni ukrepi za zaščito njihovega premoženja.

V sklopu terenskih obiskov so potekale tudi predstavitve cenitvenih poročil za objekte, ki bodo na podlagi predloga stroke in odločitve vlade odstranjeni. Državna sekretarja Šefic in Leben sta na individualnih srečanjih predstavila 26 cenitvenih poročil lastnikom objektov ter predstavila nadaljnji postopek do priprave ter podpisa pogodbe. Lastniki objektov oziroma upravičenci imajo možnost, da v roku desetih dni od predstavitve cenitvenega poročila podajo morebitna vprašanja, zaprosijo za dodatna pojasnila oziroma sporočijo njihovo strinjanje ali pripombe na cenitev. Po doslej opravljenih pogovorih in predstavitvah cenitvenih poročil je velika večina upravičencev izrazila strinjanje s cenitvami in se postopki nadaljujejo. Pri manjšem številu upravičencev pa bo v nadaljnjih korakih preverjen obseg cenitev.

Cenitve so dobre in pravične ter kot take omogočajo in zagotavljajo vsem upravičencem, da si bodo lahko ustvarili ustrezno nadomestitveno in varno bivališče oziroma dom.

V Službi za obnovo po poplavah in plazovih smo do 14. avgusta 2024 prejeli 74 cenitvenih poročil. Še 56 jih je v teku, predvidoma konec avgusta pa bo oddano naročilo za novih 60 cenitev.