Skoči do osrednje vsebine

Odziv: obsojamo vsakršno nasilje in vsak napad na policiste

V Ministrstvu za notranje zadeve in Policiji najostreje obsojamo vsakršno nasilje in vsak napad na policistke in policiste, ki mora biti ustrezno obravnavan in kaznovan.

Prizadevamo si, da imajo policistke in policisti čim boljšo zaščitno opremo, da so čim bolje opremljeni in pripravljeni na zahtevne naloge, ki jih vsak dan opravljajo za varnost celotne države. Zavedamo se zahtevnih izzivov, povezanih z romsko skupnostjo, in jih tudi dejavno rešujemo. Verjamemo, da bomo v skupnem dialogu lokalne skupnosti, države in romske populacije naredili pomembne korake k izboljšanju. Poudarjamo pa, da se romske problematike ne da rešiti čez noč.

Medresorska delovna skupina za obravnavo romske problematike, ki jo koordinira Ministrstvo za notranje zadeve, obravnava romsko problematiko celovito. Gre za kompleksno področje, ki pa zahteva dejavno sodelovanje tako državnih institucij, občin kot romskih skupnosti - ni torej vse odvisno le od Ministrstva za notranje zadeve. Prav tako ni policija tista, ki bo rešila vse izzive, povezane s sobivanjem z Romi. Namen policije je odkrivanje in preiskovanje ter predvsem preprečevanje odklonskih pojavov in dogodkov in s tem zagotavljanje varnosti oziroma povečanje občutka varnosti pri vseh prebivalcih v skupnosti. Zagotavljamo pa, da bo policija še naprej obravnavala vsako kršitev ali kaznivo dejanje v skladu z zakonodajo in v luči varovanja človekovih pravic ter tako zagotavljala enakopravno obravnavo vsem.