Skoči do osrednje vsebine

Pregled dezinformacij: Sporočilno dejanje

Napredovanje Ukrajine v regiji Kursk pošilja jasno sporočilo: kremeljske rdeče črte, domnevna vsemogočnost in iluzija popolnega nadzora imajo bolj trhle temelje, kot se zdi iz manipulativnih zgodb Moskve.

Ukrajinske sile so 6. avgusta 2024 prodrle v rusko regijo Kursk (odpre se v novem zavihku). Ta operacija je del stalnih, legitimnih prizadevanj Ukrajine, da se brani (odpre se v novem zavihku) in ponovno vzpostavi ozemeljsko celovitost po obsežni ruski vojaški invaziji februarja 2022. Ukrajinske oborožene sile so do zdaj prevzele nadzor nad več kot dvema ducatoma naselij, ki obsegajo približno 1000 kvadratnih kilometrov regije Kursk.

Pomanjkljivost v matriki Kremlja

To napredovanje Ukrajine pošilja jasno sporočilo, podobno kot drugi nedavni dogodki, ki so razkrili razpoke v domnevnem popolnem nadzoru Kremlja nad dogodki, ki se odvijajo v Rusiji.

Prigožinov pohod proti Moskvi pred letom dni je razkril notranjo razklanost in nesposobnost oblasti, da bi se prilagodile hitro spreminjajočim se razmeram. Medtem so številni ukrajinski raketni napadi in napadi z brezpilotnimi letali na vojaške objekte globoko v Rusiji, vključno z nedavnim napadom v Lipecku ter napadi, zaradi katerih je bila Rusija primorana umakniti svojo črnomorsko floto s Krima, že večkrat razblinili utvaro Kremlja o neranljivosti.

Ti dogodki skupaj razkrivajo, da so Putinove opevane rdeče črte zgolj blef, da ruske oblasti raje verjamejo lastni propagandi kot poročilom s terena in da so ruske vojaške sile tako na redko razporejene, da niso sposobne zaščititi lastnega ozemlja v vojni, ki jo je Putin sam ustvaril.

Odziv Kremlja na nastale razmere? Organiziral je zasedanje za dolgo mizo, na katerem so Putinu servirali laži o tem, da so razmere pod nadzorom.

Beg globlje v zajčjo luknjo

Medtem ko se dogodki v regiji Kursk še naprej odvijajo, je kremeljski propagandni stroj prestavil v višjo prestavo in širi dezinformacije, da bi izkrivil resnico na terenu.

Prokremeljski mediji so ukrajinsko vojaško operacijo označili za "barbarsko" in "teroristično" ter neutemeljeno trdili, da je usmerjena proti civilistom – taktika, ki jo je v Ukrajini vedno znova uporabila tudi Rusija. Prav tako so neutemeljeno navajali, da so operacijo "načrtovale in odobrile ZDA", pri čemer so Ukrajino lažno prikazovali kot marioneto v rokah Washingtona ter z izmišljenimi trditvami o sodelovanju francoskih in poljskih vojakov celo obtožili Nato, da je "neposredno nadzoroval" napredovanje. Nazadnje so se prokremeljski manipulatorji zatekli k absurdnim trditvam, da bo ta "zadnja bitka" v regiji Kursk vodila v propad Ukrajine in bo pogubna za Nato, Evropo in ZDA.

Te laži demonizirajo obrambne ukrepe Ukrajine, prikazujejo Rusijo kot žrtev in zavajajo občinstvo, da se Rusija bori proti vsem zahodnim silam. V resnici Ukrajina ravna v okviru svojih pravic do samoobrambe v skladu z Ustanovno listino Organizacije združenih narodov ter se odziva na rusko neizzvano in neupravičeno obsežno invazijo.

Ko eno dejanje razkrije celotno spletko

Napredovanje Ukrajine v regiji Kursk ni le udarna vojaška poteza, temveč tudi večplastno sporočilno sredstvo.

Takšna dejanja učinkovito nasprotujejo nenehnim poskusom Kremlja, da bi spodkopal suverenost Ukrajine, uničil njene odnose s podporniki in izsilil nepravičen mir pod pogoji Kremlja.

Ta napredovanja prav tako dokazujejo ukrajinskemu domačemu občinstvu in podpornikom, da Ukrajina ostaja sposobna in odločna v svojem boju. Poleg tega prodrejo skozi številne plasti manipulacij in meglo dezinformacij, ki jih širi Kremelj.

Kremeljske laži in šibkost so bile razkrite vsem. Kot je dejal predsednik Zelenski: "Rusija je prinesla vojno drugim, zdaj pa se vojna vrača domov."

Ta teden boste zavijali z očmi tudi zaradi:

  • Kremeljska trobila so pri poskusu, da bi upravičila še eno represivno potezo ruskih oblasti, neutemeljeno trdila, da je bila aplikacija za sporočanje Signal razvita in se vzdržuje s sredstvi obveščevalnih služb ZDA. Povezovanje javnih sredstev, ki jih je prejela aplikacija Signal in o katerih je odkrito poročala, z obveščevalnimi službami ZDA ni nič drugega kot poskus diskreditacije aplikacije, da bi upravičili njeno blokado v Rusiji (in morda v ruski zaveznici Venezueli). Ta blokada je še en del načrtovanega, več let trajajočega širjenja omejitev in nadzora nad internetom in družbenimi mediji v Rusiji, ki se je avgusta 2024, ko se je pojavila ta dezinformacijska zgodba, ravnokar razširil na YouTube.
  • Kremeljski dezinformatorji so dno svojih praznih kozarcev zamenjali za kristalno kroglo in se odločili, da bodo širili govorice o tem, kako je EU očitno spet na robu lakote in političnega kaosa. Ta opojna iluzija geopolitične daljnovidnosti dela za lase privlečene primerjave med razvojem EU in Sovjetske zveze, ki je že dolgo ni več, ki se lepo ujemajo s ponavljajočimi se prokremeljskimi dezinformacijami o domnevnem skorajšnjem razpadu EU. Napačne analogije in zelo vprašljive primerjave med EU in liberalnimi demokracijami ter Sovjetsko zvezo ali Rusijo so običajna manipulativna taktika prokremeljskih trobil.
  • Kljub njihovem zatrjevanju, da "Rusija nikoli ni poskušala novačiti Indijcev za boj proti Ukrajini", je ta trditev očitno napačna. Obupan poskus RT English, da bi z dezinformacijami zameglil situacijo, je bil razkrit, potem ko so indijske oblasti zahtevale razrešitev indijskih državljanov, ki naj bi bili zavedeni, da so se pridružili ruski vojski in se borili v Ukrajini. Indijska vlada si je za prednostno nalogo zadala, da doseže vrnitev teh nabornikov, indijski premier Narendra Modi pa je o tem odločno spregovoril s Putinom med svojim potovanjem v Moskvo v začetku julija 2024. Prevara, s katero so bili Indijci poslani v Ukrajino, se ujema s tistimi, s katerimi so novačili pripadnike drugih narodnosti, kot so Kubanci, državljani različnih afriških držav in drugi.

Avtor: EUvsDisinfo | 15. avgust 2024

Novičnik je v angleškem in slovenskem jeziku s povezavami na novice dostopen na spletni strani EUvsDisinfo.