Skoči do osrednje vsebine

Poslanica predsednika vlade dr. Goloba ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Praznujemo pogum in prizadevanja naših prednikov, vztrajni odpor proti potujčenju ter negovanje našega jezika, naše kulture in identitete. Vse to nas je po stoletjih prizadevanj pripeljalo do našega skupnega zgodovinskega cilja. Danes lahko v svoji lastni državi simbolno praznujemo povezanost, enotnost in razcvet našega naroda.

Spoštovane državljanke in državljani, drage Prekmurke in Prekmurci,

danes praznujemo dan združitve prekmurskih Slovencev k matičnemu narodu. Praznujemo pogum in prizadevanja naših prednikov, vztrajni odpor proti potujčenju ter negovanje našega jezika, naše kulture in identitete. Vse to nas je po stoletjih prizadevanj pripeljalo do našega skupnega zgodovinskega cilja. Danes lahko v svoji lastni državi simbolno praznujemo povezanost, enotnost in razcvet našega naroda. To ni samoumevno in je danes še posebej pomembno, ker živimo v času s številnimi izzivi zaradi ogrožanja miru in svobode za številne prebivalce našega planeta.

Današnji praznik pa ni dan, ko bi se le ozirali v preteklost. Ponosni smo lahko na tisto, kar smo dosegli, in na tisto, kar načrtujemo. Danes pozabimo na vašo pregovorno skromnost, čas je, da se sliši o vaših dosežkih – o odličnosti turizma, vrhunski kulinariki, upravljanju naravnih vrednot, bogati kulturni dediščini in srčnosti ter gostoljubnosti ljudi v vaših krajih.

V zadnjih letih ste skokovito povečali svoj znanstvenoraziskovalni potencial. Razvojno postajate eden najživahnejših delov države. Konec lanskega leta sem se udeležil položitve temeljnega kamna za izgradnjo visokotehnološkega centra za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi. Spomladi so me v zdravstvenem domu in splošni bolnišnici Murska Sobota seznanili z naložbami, ki bodo prebivalcem omogočile še kakovostnejšo zdravstveno oskrbo. Potekajo tudi investicije v trajnostno, pa tudi visokotehnološko pridelavo hrane. Vaša regija tako končno dobiva podobo in ugled, ki ji že od nekdaj pripadata.

Spoštovane Prekmurke in Prekmurci, Slovenija je pisana sestavljanka raznolikosti; geografskih, zgodovinskih in človeških. Kar velja, je to, da smo povezani z istimi cilji, da gradimo državo, ki bo vedno lahko ponosna na svojo preteklost, hkrati pa polna upanja za prihodnost. Državo, v kateri bodo prebivalke in prebivalci našli tisto, kar ljudje najbolj potrebujemo. Mir, varnost in blaginjo.

Iskrene čestitke ob vašem prazniku.

Dr. Robert Golob

predsednik Vlade Republike Slovenije