Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. avgusta 2024

Neurje

Zaradi neviht z močnim vetrom, ki so v nedeljo popoldne zajele velik del države, so regijski centri za obveščanje zabeležili 77 dogodkov. Na območju občin Krško, Sevnica, Celje, Podčetrtek, Radeče, Šmarje pri Jelšah, Duplek, Hoče-Slivnica, Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Grad, Moravske Toplice, Murska Sobota, Grad, Moravske Toplice, Šmarješke Toplice, Pivka, Postojna, Podlehnik in Slovenj Gradec je veter podiral drevesa, električne drogove in odkrival objekte, udari strel so zanetili več požarov. Gasilci iz 3 poklicnih in 30 prostovoljnih enot so do poznih večernih ur prekrivali odkrite strehe objektov, odstranjevali podrta drevesa, prečrpavali meteorne vode.

Požar v naravi oziroma na prostem

Preko dneva se je nadaljevalo gašenje gozdnega požara na nedostopnem območju vrha Krokar v Borovcu pri Kočevski Reki, občina Kočevje, katerega je najverjetneje zanetila strela 14.8.2024. Požar so gasili gasilci PGD Kočevje, Šalka vas in Klinja vas. Pomoč pri gašenju je nudil tudi helikopter SV in Enota za gašenje iz zraka URSZR z letaloma Air Tractor. Gasilci območje pregledujejo tudi z dronom.

Druge nesreče v številkah

  • Nesreče v gorah: 1
  • Pogrešane osebe, živali in stvari: 1
  • Nesreče v cestnem prometu: 13
  • Požari v objektih: 3
  • Požari v naravi oziroma na prostem: 6
  • Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev: 1
  • Tehnična in druga pomoč: 7

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje. k

 

Posebna vremenska napoved

Agencija RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V ponedeljek bo občasno deževalo, tudi z nevihtami. Do torka zjutraj bodo padavine večinoma ponehale. Skupna pričakovana količina je od 10 do okoli 30 mm.

V torek čez dan bo lahko kakšna ploha ali nevihta, nekoliko verjetnejše bodo v sredo, a večje količine padavin ne pričakujemo.

Nato bo nekaj dni suho vreme.

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje. k

 

Opozorili

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 10. avgusta 2024 na območju občin: Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti na območju navedenih občin je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajata poostren nadzor.

 

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v ponedeljek čez dan in zvečer predvsem na jugovzhodu Slovenije možni dolgotrajnejši in močni nalivi. Na Primorskem je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.

 

Geološki zavod Slovenije

Geološki zavod Slovenije opozarja, da je v ponedeljek (19. 8. 2024), zaradi napovedanih povečanih količin padavin povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za južno in vzhodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Prebivalce opozarjajo naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije https://bit.ly/3tzOzDX

Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije.k

Uradna spletna stran Geološkega zavoda Slovenije.k