Skoči do osrednje vsebine

Finančna uprava je letos prejela 16 odstotkov manj pritožb kot lani

V obdobju januar – junij 2024 je Finančna uprava prejela 7.526 pritožb, kar je za 16,24 odstotka manj kakor v enakem obdobju leta 2023. Delež prejetih pritožb glede na vse izdane upravne akte znaša zgolj 0,49 odstotka. V istem obdobju je Finančna uprava od instančnih organov prejela 1.852 odločitev, od teh jih je bilo kar 74 odstotkov ugodno rešenih za davčni organ.

V prvem polletju letošnjega leta je Finančna uprava prejela 7.526 pritožb, kar je zgolj 0,49 odstotka od vseh izdanih aktov v tem obdobju. Največji delež prejetih pritožb je s področja davkov na nepremičnine (65 odstotkov od vseh prejetih pritožb), sledijo pritožbe s področja dohodnine (16 odstotkov od vseh prejetih pritožb).

V okviru obdavčitve nepremičnin večino predstavljajo zadeve Nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) zaradi problematike netočnih pridobljenih podatkov s strani občine, v manjšem delu pa zadeve davka od premoženja. Velja pa opozoriti, da se je število vloženih pritožb na tem področju znižalo glede na enako obdobje leta 2023.

Tudi na področju dohodnine je število pritožb zmanjšano glede na enako obdobje v lanskem letu, pritožbe pa so vložene predvsem na področju (letne) odmere dohodnine, pretežno zaradi naknadnega uveljavljanja davka, plačanega v tujini in pa tudi na področju ugotavljanja rezidentskega statusa.

Odločitve pritožbenih organov (II. stopnje oziroma sodišč):

Od vseh pritožb, ki so jih v prvem polletju letošnjega leta obravnavali instančni organi (II. stopnja oziroma sodišča), jih je bilo kar 74 odstotkov ugodno rešenih za davčni organ. To pomeni, da je bila pritožba zavezanca zavrnjena ali zavržena ali pa je bil postopek ustavljen. 20 odstotkov zadev so instančni organi vrnili davčnemu organu v ponovni postopek, v 6 odstotkih pa so jih spremenili oziroma odpravili upravne akte davčnega organa. Največje število spremenjenih ali odpravljenih upravnih aktov je na področju davka na nepremičnine, razlog pa je predvsem neusklajenost podatkov za odmero na strani občin.

Slika je simbolična. Prikazuje roko s pisalom, ki je napisala besedo "pritožba".

Pritožba | Avtor: Bigstock