Skoči do osrednje vsebine

Javni posvet o izvedbenih aktih nove EU Uredbe eIDAS 2.0

Evropska komisija je na portalu Povejte svoje mnenje (angleško Have your say) objavila javni posvet o predlogih petih izvedbenih aktov za vzpostavitev evropske denarnice.

Dne 20. maja 2024 je pričela veljati Uredba Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Uredbe (EU) št. 910/2014 v zvezi z vzpostavitvijo okvira za evropsko digitalno identiteto (v angleščini) (Uredba eIDAS 2.0), katere glavna novost je uvedba evropske denarnice za digitalno identiteto. Denarnica bo predvsem omogočala varen in enostaven način za evropske državljane in podjetja, da pri dostopu do digitalnih storitev dokažejo svojo identiteto. Z denarnico bo mogoče dostopati tudi do nespletnih storitev (na način brez internetne povezave). Z uporabo denarnice bodo uporabniki lahko varno pridobili, hranili in delili pomembne digitalne dokumente o sebi, na primer dokazila o svoji izobrazbi, nazivih in licencah, v prihodnosti na primer tudi vozniško dovoljenje, ter elektronsko podpisovali ali žigosali dokumente.  

Trenutno se oblikujejo tehnični standardi, za njihovo uveljavitev pa bo potrebna tudi še priprava zakonodaje v obliki izvedbenih aktov. Države članice bodo morale vsem svojim državljanom in podjetjem zagotoviti evropsko denarnico predvidoma konec leta 2026 oz. v letu 2027. 

V okviru priprav na evropsko denarnico je Evropska komisija na portalu Povejte svoje mnenje (angleško Have your say) objavila javni posvet o predlogih petih izvedbenih aktov (angleško), in sicer za certificiranje evropskih denarnic, za protokole in vmesnike, ključne funkcionalnosti denarnic, okvir zaupanja ter določila glede osnovnih identifikacijskih podatkov in dokazil. Rok za odzive na javni posvet je 9. september 2024.