Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Čalušić na neformalnem srečanju skupine za gozdove na Finskem

Ministrica Mateja Čalušić se je udeležila neformalnega srečanja Skupine za gozdove. Srečanja se je udeležila na povabilo finske ministrice za kmetijstvo in gozdarstvo Sari Essayah, ki v letošnjem letu predseduje Skupini za gozdove (ang. ForForest Group). Na dogodku so sodelovali ministri, pristojni za gozdarstvo iz držav Finske, Slovenije, Švedske in Francije ter visoki predstavniki Avstrije.
Skupna fotografija ministrov.

Z leve proti desni ministrica Mateja Čalušić, švedski minister za razvoj podeželja Peter Kullgren, finska ministrica za kmetijstvo in gozdarstvo Sari Essayah, francoski minister za kmetijstvo Marc Fesneau in predstavnica avstrijskega ministrstva. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Ministri so si danes ogledali podjetje Metsä Wood's Kerto® LVL, kjer so spoznali napreden postopek proizvodnje lepljenih in vezanih plošč ter se seznanili z okoljskimi in gospodarskimi prednostmi enega največjih gozdarskih zadružnih sistemov na Finskem, ki združuje 90.000 lastnikov gozdov. Sledil je terenski ogled finskih gozdov, kjer so s ministri seznanili z njihovim načinom gospodarjenja z gozdovi in si izmenjali izkušnje.

Tekom dneva je potekala razprava, osredotočena na dve pomembni temi: »Trajnostno upravljanje z gozdovi – rešitve za biotsko raznovrstnost in podnebne spremembe« ter »Les kot obnovljivi vir«. Ministri so raziskali možnosti za izboljšanje gospodarjenja z  gozdovi, pri čemer so obravnavali ohranjanje biodiverzitete, zmanjšanje vpliva na podnebne spremembe ter spodbujanje biogospodarstva, ki vključuje trajnostno rabo in uporabo lesnih virov. Ministrica Mateja Čalušić je v svoji intervenciji poudarila: »Slovenija je zavezana trajnostnemu gospodarjenju z gozdovi, kar poleg trajne proizvodnje lesa tudi vključuje ohranjanje naravnih habitatov, skrb za vodne vire, preprečevanje erozije tal in hkrati gozdovi prispevajo k boju proti podnebnim spremembam. Aktivno sodelovanje Slovenije v Skupini za gozdove in njeni razširjeni različici predstavlja priložnost za še boljše sodelovanje in izmenjavo izkušenj ter oblikovanje skupnih rešitev za prihodnje izzive na področju gozdarstva.« Ob tem je dodala, da se države članice trudijo pri izvajanju Strategije za gozdove EU, ki jo je pripravila Evropska komisija, vendar se srečujejo tudi z izzivi, povezanimi z usklajevanjem nacionalnih interesov in politik.

Srečanja se je poleg ministrov oziroma visokih predstavnikov držav ustanoviteljic skupine udeležil tudi francoski minister. Francija se je nedavno pozitivno opredelila do članstva v razširjeni različici Skupine za gozdove, imenovani Skupina za gozdove + (ForForest Group+). Slovenija bo tej skupini predsedovala prihodnje leto.