Skoči do osrednje vsebine

Romska tematika: Ustanovljena bo posebna podskupina za izboljšanje varnostne problematike

V Ministrstvu za notranje zadeve koordiniramo delo Medresorske delovne skupine za obravnavo romske problematike, ki se je sestala na nujni seji.

»Zadovoljni smo, ker se je današnje seje udeležil predsednik vlade s sodelavci, ki je podprl prizadevanja delovne skupine,« je po sestanku dejala državna sekretarka Helga Dobrin, ki vodi to skupino.

Pred sestankom je predsednika vlade dr. Roberta Goloba sprejel minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki mu je predstavil zadnje podatke o varnostnih razmerah v državi.

Na današnji seji so ugotovili, da je treba spremeniti način dela medresorske delovne skupine, in sicer tako da se bo celotna skupina še vedno ukvarjala z ukrepi na področju integracije Romov. Na predlog predsednika vlade bo ustanovljena posebna podskupina, ki se bo osredotočila izključno na izboljšanje varnostne problematike.

»Na podlagi današnje razprave smo zaključili, da so pripadniki romske skupnosti v največji meri stigmatizirani zaradi kriminalnega delovanja posameznikov v njihovi skupnosti. In tega kot demokratična država ne smemo dovoliti. Zato se bo ta nova podskupina osredotočila na iskanje rešitev,« je dejala Helga Dobrin.

Medresorska delovna skupina prav tako poziva policijo, da pripravi analizo, koliko je dozdajšnja povečana prisotnost policije pomagala pri izboljšanju varnostnih razmer, in oceni, ali so potrebni še dodatni ukrepi za povečanje varnosti na območjih, kjer je tudi romska populacija.

Minister za notranje zadeve bo skupaj z namestnikom generalnega direktorja policije 22. avgusta 2024 obiskal občini Ribnica in Kočevje. Poleg tega se bosta prihodnji teden sestala minister za notranje zadeve in ministrica za pravosodje. Medresorska delovna skupina je dala pobudo, da resorja pregledata ključne težave pri pregonu kriminalitete in učinkovitem izvrševanju kazenskih sankcij.

Prav tako bodo tudi predstavniki medresorske delovne skupine več prisotni v lokalnih skupnostih. Naslednja seja bo sredi septembra v občini Škocjan. »Verjamem, da bomo v skupnem dialogu lokalne skupnosti, države in romske populacije naredili pomembne korake k izboljšanju,« je zaključila državna sekretarka.