Skoči do osrednje vsebine

Minister Felda na 10. konferenci ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih javnih zavodov

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je na konferenci ravnateljic in ravnateljev na Brdu pri Kranju predstavil aktualne in prihajajoče aktivnosti ministrstva.

Na Brdu pri Kranju se je v organizaciji Zavoda Republike Slovenije za šolstvo odvijala že 10. konferenca ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov v Republiki Sloveniji, ki je letos potekala pod sloganom Vrtec in šola na pragu sprememb. Osrednja tematika celodnevnega srečanja je osvetliti, kako se vzgojno-izobraževalni sistem lahko kar najbolje odziva na izzive sodobne družbe.

Zbrane udeležence sta uvodoma nagovorila direktor Zavoda Republike Slovenija za šolstvo dr. Vinko Logaj in predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob, ki je poudaril pomen prihodnosti vzgoje in izobraževanja za delovanje družbe.

Aktualne, izvedene in načrtovane spremembe oziroma posodobitve v sistemu vzgoje in izobraževanja, ki so jih pripravili na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, je več kot 600 ravnateljicam in ravnateljem šol ter direktoricam in direktorjem javnih zavodov predstavil minister dr. Darjo Felda. Kot osrednje novosti novega šolskega leta je navedel sistemizirano delovno mesto svetovalnega delavca na vsakih 20 oddelkov, novelo Zakona v vrtcih, ki je v pripravi, uvedbo razširjenega programa na osnovnih šolah, ki so v poskusu že sodelovale, spremenjena pravila glede omogočanja pravice do izobraževanja na domu, uvedbo obveznega prvega tujega jezika v prvem razredu in druge. Na področju srednjih šol je minister izpostavil novelo Zakona o maturi in posodobitev Zakona o gimnazijah ter Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju.

»Stremimo k temu, da so rešitve premišljene in strokovne. Posamezne so odmevne, druge manj opazne, a vsaka sprememba ali finančna spodbuda, lahko tudi majhna, lahko predstavlja pomembno izboljšanje za posamezno šolo, učitelja ali učečega,« je ob robu konference za konec še poudaril minister Felda.