Skoči do osrednje vsebine

Minister v Ribnici in Kočevju: Policija skrbi za varnost

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je z namestnikom generalnega direktorja policije Igorjem Ciperletom obiskal Ribnico in Kočevje. Glavna tema pogovorov sta bili varnostna situacija v teh občinah in romska tematika. Minister je zagotovil, da bo policija poskrbela za še večjo varnost.

Minister Boštjan Poklukar se je na policijskih postajah Ribnica in Kočevje seznanil z delom policistov in njihovimi aktivnostmi za zagotavljanje varnosti in javnega reda. Sodelovanje med občinama in policijskima postajama je zelo dobro, dnevno so v stiku in se redno obveščajo. Minister je zagotovil, da bo policija poskrbela za varnost. Napovedal je tudi napotitev dodatnih policijskih enot, če bo treba.

Kot je Poklukar povedal v izjavi za javnost po sestanku na Občini Ribnica, je bil pogovor z ribniškim županom Samom Pogorelcem konstruktiven in odkrit. Župan je pohvalil delo policije in predstavil predloge, kako bi lahko skupaj sodelovali pri reševanju situacije. »Ugotovili smo, da je medresorska delovna skupina za obravnavo romske problematike opravila svoje delo in da obravnava težave. Te niso samo s področja varnosti in notranjih zadev, ampak so integracijske narave,« je povedal minister. Svoje delo morajo zato opraviti tudi drugi resorji, še zlasti v luči odločitve, da se v medresorski delovni skupini za obravnavo romske problematike integracijski del loči od varnostnega. Integracija pa zadeva lokalno in romsko skupnost ter predvsem resorje sociale, pravosodja in izobraževanja ter druge.

Minister je poudaril, da je treba romsko problematiko reševati z dialogom za mizo. »Pohvaliti moram prizadevanje Zveze Romov Slovenije, ki je tu, v Ribnici, odigrala ključno vlogo povezovalca med romsko skupnostjo, občino in državo. Tudi zato ni bilo protesta pred občino, ampak so se zadeve začele reševati v dialogu.«

Minister in župan Pogorelc sta se na srečanju dotaknila tudi sodne veje oblasti, ki je neodvisna, a Poklukar verjame, da sliši te pozive. Ob tem je napovedal sestanek z ministrico za pravosodje naslednji teden. »Storilci kaznivih dejanj – ne samo Romi – po policijskih postopkih niso pridržani in se potem lahko smejijo policistom in vsem nam, kajti niso obravnavani.« Minister se zato nadeja, da bodo tisti, ki povzročajo kazniva dejanja, kaznovani in obravnavani v skladu z zakonom.

Delegacija ministrstva in policije je obisk popoldne nadaljevala na Policijski postaji Kočevje in Občini Kočevje. Minister Poklukar je po srečanju s podžupanom v začasnem opravljanju funkcije župana Občine Kočevje Gregorjem Koširjem povedal, da je »varnostna situacija v Kočevju pereča. Poslušal sem podžupana, s kakšnimi težavami se soočajo v občini. Podal nam je veliko rešitev in dobrih predlogov, na kakšen način sodelovati. Vodstvo policije je podžupanu predstavilo aktivnosti, ki jih policija izvaja na območju Občine Kočevje. Po slišanem smo bili zadovoljni.«

Sestanku so se pridružili tudi nekateri podjetniki, ki delujejo na Kočevskem in so bili oškodovani zaradi kaznivih dejanj. Minister pri tem zaupa slovenski policiji, da bo ta kazniva dejanja preiskala in »slovenskemu pravosodnemu sistemu, da bo učinkovito in predvsem hitreje obravnaval storilce ter da bo prišlo do sodnega epiloga.«

V razpravi na kočevski občini so prišli do skupnega cilja, je povedal Poklukar. »Vsi bomo storili vse, da se tu čim prej vzpostavita varnost in red, predvsem pa da se začnemo pogovarjati. Pozivam tudi Zvezo Romov Slovenije, da pride tudi v Kočevje in vzpostavi dialog za mizo – ne prek medijev – da začnemo čim prej reševati v dialogu z lokalno in romsko skupnostjo ter državo,« je še pozval minister.

Policija bo na novinarski konferenci 23. avgusta 2024 predstavila aktualne varnostne razmere v krajih z večetnično skupnostjo in okrepljene aktivnosti policije za zagotavljanje varnosti na varnostno obremenjenih območjih.