Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev podpore gospodarske diplomacije slovenskemu avtomobilskemu grozdu

Generalni direktor dr. Slobodan Šešum je predstavnicam in predstavnikom Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva na področju mobilnosti (angleško Strategic research and innovation partnership - SRIP ACS+) predstavil podporo gospodarske diplomacije pri prodiranju njihovih podjetij na tuje trge in širitvi poslovanja v tujini.
generalni direktor Šešum stoji in govori, poleg power point predstavitev

Generalni direktor dr. Slobodan Šešum na predstavitvi | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Promocija diplomatske podpore poteka v nizu sistemskega spodbujanja internacionalizacije slovenskih podjetij preko mreže obrtne in gospodarske zbornice, in še posebej v okviru Strateških razvojno-inovacijskih partnerstev (SRIP) slovenskih podjetij in raziskovalnih institucij.

V okviru posveta v organizaciji SRIP ACS+ o nekaterih pravnih in ekonomskih vidikih poslovanja v dobaviteljskih verigah avtomobilske industrije, je generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo dr. Slobodan Šešum nagovoril vodstvo in predstavnice in predstavnike podjetij. Predstavil jim je podporo gospodarske diplomacije pri širitvi poslovanja na tuje trge in opisal načine njenega delovanja, povezanost z mrežo diplomatskih predstavništev in konzulatov, konkretne primere podpore podjetjem preko poslovnega gospodarskega sklada in dobre prakse pri internacionalizaciji slovenskih podjetij v tujini. Pojasnil je dosedanje aktivnosti ministrstva za krepitev gospodarskega sodelovanja Slovenije s tujino in predstavil prihodnje načrte. V tej luči je povabil podjetja k sodelovanju pri načrtovanih obiskih na visoki ravni, ki jih bo spremljala poslovna delegacija, in mednarodne poslovne dogodke, ki prav tako lahko pomenijo poslovno priložnost za podjetja.

Direktorica Slovenskega avtomobilskega grozda Tanja Mohorič je izpostavila dobre prakse sodelovanja z gospodarsko diplomacijo, obvestila o načrtovani poslovni delegaciji na Kitajsko in predstavila okvirne načrte SRIP ACS+ do leta 2030, kjer predlaga tesno sodelovanje z gospodarsko diplomacijo.

Na posvetu so sodelovali tudi prof. dr. Jernej Letnar Černič iz Evropske pravne fakultete Nove Univerze na temo obveznega skrbnega pregleda v dobavnih verigah, ki vpliva tudi na slovenska podjetja, Janja Zaplotnik in Aljaž Cankar iz Odvetniške pisarne Jadek & Pensa o pasteh sodelovanja in izmenjave informacij med konkurenti ter Marjeta Bajt iz Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport o uvedbi začasne izravnalne dajatve na uvoz baterijskih električnih vozil iz Kitajske.

Nazadnje so tovrstni pogovori s podjetji potekali ob obisku regionalnih gospodarskih zbornic aprila v Savinjski regiji, marca na Primorskem, februarja v Zasavju, na Koroškem ter marca in maja na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, pa tudi na različnih letnih srečanjih članov v okviru Strateških razvojno-inovacijskih partnerstev (SRIP).