Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Prenova učnih načrtov prinaša nova znanja za nove čase

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil 10. konference ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov v Sloveniji, kjer je zbrane nagovoril.

Nagovor predsednika vlade

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil 10. konference ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov v Sloveniji | Avtor: Boštjan Podlogar/STA

V nagovoru je izpostavil tri področja: prenovo učnih načrtov, prenovo plačnega sistema v javnem sektorju in jasni okvirji, znotraj katerih bodo ravnatelji lahko prevzemali več odgovornosti in imeli zato večja pooblastila.

Tako veliki koraki, kot je prenova učnih načrtov, zahtevajo svoj čas: »Prenova učnih načrtov bo predvidoma uvedena leta 2026, prinaša pa nova znanja za nove čase. Za uspešnost prenove učnih načrtov pa je odgovornost tudi na vladni strani, in sicer da ustvarimo ustrezne pogoje. Pri tem so pomembna tudi pogajanja o prenovi plačnega sistema vzgojno-izobraževalnih delavcev. Prepričan sem, da bodo z novim plačnim sistemom, ki bo stopil v veljavo 1. januarja prihodnje leto, odpravljene anomalije in vzpostavljena sorazmerja,« je dejal premier dr. Golob.

»Postaviti moramo jasen okvir, znotraj katerega bodo ravnatelji lahko prevzemali več odgovornosti in imeli zato večja pooblastila,« je povedal na srečanju z ravnateljicami in ravnatelji. »Prizadevali si bomo, da bodo načrtovane spremembe postavile trden temelj za to, da boste lahko lažje opravljali svoje poslanstvo in usmerjali svoje sodelavke in sodelavce, da bodo izobrazili naslednje generacije,« je dejal.

V nagovoru je poudaril tudi pomen vključevanja različnih skupin. »Pomembno je, da v šolski sistem pripeljemo tudi učinkovito inkluzijo različnih skupin, od etničnih do tistih s posebnimi potrebami,« je sklenil predsednik vlade in vsem zaželel uspešno, optimistično in pozitivno novo šolsko leto.

Na letošnji konferenci, naslovljeni Vrtec in šola na pragu sprememb, so zbrani spregovorili o vlogi šole in vrtca v hitro spreminjajoči se družbi, o prenovi učnih načrtov ter o tem, kako učinkovito voditi kolektiv za nenehno strokovno rast in napredek.