Skoči do osrednje vsebine

Rezultati javnega razpisa za vzpostavitev sistema javnega obveščanja in alarmiranja

Znani so rezultati javnega razpisa za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil (JR PWAS).

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je v Uradnem listu Republike Slovenije št. 42/24 in 47/24 z dne 7. 6. 2024  objavilo Javni razpis za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil (PWAS).

Predmet javnega razpisa je bilo financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega obveščana in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil na mobilne telefone ciljnih skupin. Javni razpis je bil razdeljen na dva sklopa in sicer Sklop 1 - vzpostavitev sistema in Sklop 2 - vzdrževanje in upravljanje sistema, pri čemer so prijavitelji ob prijavi ocenili in predvideli zneske, ki jih smatrajo za primerne za izvedbo vsakega sklopa posebej.

Ministrstvo je zaključilo s pregledom in ocenjevanjem vlog ter izdalo Sklepe o izbiri.

Za Sklop 1, ki je namenjen vzpostavitvi sistema, se odobrijo sredstva za operaterje:

  • T-2, d.o.o.
  • A1 Slovenija, d.d.
  • Telemach Slovenija, d.o.o.
  • Telekom Slovenije, d.d.

Predvidena sredstva v celoti zadostujejo za vzpostavitev sistema v okviru Sklopa 1, v okviru katerega se je se je družba Telekom Slovenije d.d. v dogovoru z ostalimi operaterji obvezala, da bo vzpostavila glavne dele sistema PWAS, ki bodo v skupni uporabi.

Za Sklop 2, ki je namenjen za vzdrževanje in upravljanje sistema, pa se odobrijo sredstva za operaterje:

  • T-2, d.o.o.
  • A1 Slovenija, d.d.
  • Telemach Slovenija, d.o.o.

V Sklopu 2, ki vključuje petletno vzdrževanje sistema po vzpostavitvi, so zaprošeni zneski le minimalno presegli predvidena sredstva. Glede na to, da Uredba o vzpostavitvi in zagotavljanju sistema javnega obveščanja in alarmiranja prek javnih mobilnih omrežij določa, da se celotna sredstva za vzpostavitev, vzdrževanje in upravljanje sistema PWAS za obdobje petih let, zagotovijo iz državnega proračuna, bo ministrstvo v naslednjih mesecih objavilo nov razpis, da bo zagotovilo ustrezno vzdrževanje sistema za vse operaterje v Republiki Sloveniji.  Pri tem bi želeli posebej poudariti, da se sama časovnica vzpostavitve sistema nikakor ne bo zamaknila, ker je vzpostavitev sistema zajeta v Sklopu 1, kjer predvidena sredstva v celoti zadostujejo.