Skoči do osrednje vsebine

Tudi na 56. Mednarodnem sejmu obrti in podjetništva Stičišče znanosti in gospodarstva

Na 56. Mednarodnem sejmu obrti in podjetništva v Celju, ki bo od 18. do 22. septembra, bo tudi letos na ogled Stičišče znanosti in gospodarstva kot projekt Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Na enem mestu bodo predstavljene vrhunske tehnologije, inovacije in izdelki z različnih področij, kot so mehatronika, avtomatika, robotika, profesionalna elektronika, energetika, informacijska tehnologija, bionika, fotonika, nanotehnologija, vesoljske tehnologije. Vsako leto je stičišče deležno velikega zanimanja obiskovalk in obiskovalcev, predvsem študentk in študentov ter dijakinj in dijakov. Stičišče se uspešno predstavlja od leta 2016. Predstavitev v okviru  Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije vodi že nekaj let Janez Škrlec (elektronski naslov: janez.skrlec@siol.net).

Stičišče znanosti in gospodarstva bo letos zajemalo predstavitve novih tehnologij, novih tehnoloških procesov, visokotehnoloških inovacij ter novodobnih poklicev in sodobnih izobraževalnih programov. Usmerjeno bo predvsem na področje mikro-, bio- in nanotehnologij, bionike ter vesoljskih tehnologij. Svoje delo in znanstvena dognanja bodo predstavile poglavitne slovenske raziskovalne in izobraževalne institucije ter visokotehnološka podjetja. Gre za promocijo dosežkov slovenske znanosti in za intenzivnejše sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero, na ogled pa ponuja tudi primere dobre prakse dosedanjega sodelovanja.

Poudarek bo na digitalizaciji, digitalni transformaciji, novih poslovnih modelih, Industriji 4.0, prihajajoči Industriji 5.0 in Družbi 5.0. Letos prvič bosta sodelovala še Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS) ter Inštitut informacijskih znanosti Maribor (IZUM). IZUM bo predstavil slovenski knjižnični informacijski sistem – COBISS (angleško Co-operative Online Bibliographic System & Services), informacijski sistem o raziskovalni dejavnosti v Sloveniji – SICRIS (angleško Slovenian Current Research Information System), spregovorili pa bodo tudi o enem najbolj priljubljenih računalniških sistemov v Evropi – HPC  Vega (angleško High-performance computing Vega).

Izjemno pomembna bo predstavitev mednarodnega projekta Hybrid Neuro, ki ga vodi Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru pod vodstvom prof. dr. Aleša Holobarja. Predstavili bodo nadgradnjo integracije bionskih sistemov v 3D modelu človeka. Predstavljena bo tudi bionska glava kot tehnološka platforma in že kot izdelek, prvič pa tudi 3D digitalni dvojček GreenTwin, ki je inovativna 3D platforma narejena za vodje in zaposlene. Omogoča napredno vizualizacijo, spremljanje in nadzor celotnega proizvodnega procesa ali obrata v realnem času s podatki o rabi energije, ogljičnem odtisu, ne glede na lokacijo uporabnika, kar izboljša sprejemanje odločitev in operativno učinkovitost. GreenTwin se ponaša s številnimi prilagojenimi rešitvami, ki naslavljajo specifične izzive v proizvodnji in drugih panogah, s posebnim poudarkom na 3D vizualizaciji. GreenTwin je oblikovan za širok spekter aplikacij, od proizvodnje in transporta vse do zdravstva. S tem orodjem se lahko učinkovito nadzira od posameznih strojev do celotnih podjetij, kar omogoča optimizacijo delovanja in konkurenčno prednost v dinamičnem poslovnem okolju.

Letos v okviru Stičišča znanosti in gospodarstva sodelujejo: vodi Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru; Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani; Kemijski inštitut; Institut »Jožef Stefan«; ARIS; Slovensko inovacijsko stičišče, Evropsko gospodarsko interesno združenje (SIS EGIZ);  Center odličnosti NAMASTE in Nanocenter; Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo Zdravje in medicina; Visoka strokovna šola za bioniko na Ptuju; IZUM ter visokotehnološka podjetja: Skylabs d. o. o, Inea d. o. o, Makro team d. o. o, Dobre rešitve d. o. o, PS d. o. o. iz Logatca, Miel Elektronika d. o. o, RLS d. o. o, Bucik d. o. o; odcepljena podjetja Mycol d. o. o, NANOTUL d. o. o in številni drugi.