Skoči do osrednje vsebine

Državniški obisk predsednice Republike Slovenije v Mongoliji

Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar je bila na povabilo predsednika Mongolije Ukhnaa Khurelsukha skupaj s soprogom dr. Alešem Musarjem na prvem državniškem obisku Mongolije.
fototermin obeh predsedniških parov

Državniški obisk predsednice Republike Slovenije s soprogom v Mongoliji | Avtor: foto: Urad predsednika Mongolije; vir: Urad predsednice RS.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi so prvi dan obiska sledili pogovor z gostiteljem, predsednikom Mongolije Ukhnom Khurelsukhom, in podpisi memorandumov. Predsednica republike se je srečala tudi s predsednikom parlamenta Dashzegvejem Amarbayasgalanom in predsednikom vlade Luvsannamsrainom Oyun-Erdenom.

V sklopu državniškega obiska je potekal tudi prvi slovensko-mongolski poslovni forum, ki se ga je udeležila tudi močna gospodarska delegacija iz Slovenije.

Predsednica republike je v okviru obiska nagovorila udeležence delavnice na temo opolnomočenja žensk v gozdarstvu kot del tekočega razvojnega projekta Slovenije v Mongoliji. V znak podpore pobudi mongolskega predsednika, ki ima za cilj zasaditev milijardo novih dreves v državi, pa je predsednica Pirc Musar v okviru obiska simbolično zasadila rdeči bor. Odprla je tudi fotografsko razstavo slovenskega fotografa Matjaža Tančiča Varuhi zemlje, ki predstavlja zgodbe žensk s podeželja in njihovo povezanost z okoljem.

Predsednica Nataša Pirc Musar je bila kot častna gostja, skupaj s predsednikom Khurelsukhom, tretji dan obiska tudi govorka na Svetovnem ženskem forumu, kjer je nastopila na panelu na temo vloge žensk v boju proti podnebnim spremembam.