Skoči do osrednje vsebine

Nov program pripravništva za poklic bolničar – negovalec

Ministrstvo za zdravje je začelo s pilotno vzpostavitvijo novega programa pripravništva za poklic bolničar – negovalec. Sestavljeno je iz dvomesečnega teoretičnega dela in štirimesečnega praktičnega dela ter bo veljal poleg že sprejetega programa pripravništva bolničar – negovalec (obstoječi velja za kandidate, ki so opravili srednješolsko izobraževanje za poklic bolničar – negovalec).

Kandidat pripravnik novega programa pripravništva je lahko oseba, ki je starejša od 18 let in ima zaključeno vsaj IV. stopnjo izobrazbe oz. katerokoli srednjo poklicno izobrazbo. Pripravnik bo v času šestmesečnega pripravništva zaposlen pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti, ki v skladu s 4. členom Pravilnika o pripravništvu in strokovnih izpitih zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev na področju zdravstvene dejavnosti (Uradni list RS, št. 76/22, 58/23 in 97/23) izpolnjuje pogoje za izvajanje programa pripravništva za poklic bolničar – negovalec.

Teoretični del pripravništva bodo izvajali štirje akreditirani izobraževalni zavodi, in sicer: Srednja zdravstvena šola Ljubljana, Sofizo izobraževalni center d.o.o., Šolski center Novo mesto in Srednja zdravstvena šola Murska Sobota. Vsak zbrani akreditirani izobraževalni zavodi bodo izvedli (do) štiri cikle (dvomesečno usposabljanje, 320 šolskih ur) teoretičnega dela programa pripravništva za poklic bolničar – negovalec. Število kandidatov pripravnikov, ki jih zavod napoti na teoretični del usposabljanja ni omejeno, vendar pa je omejeno število vključenih udeležencev v posamezni cikel teoretičnega usposabljanja pri posameznih izobraževalnih zavodih. V izvedbo posameznega cikla teoretičnega dela pripravništva pri posameznem izobraževalnem zavodu je lahko vključenih od 12 do 26 udeležencev.

Po uspešno zaključenem teoretičnem delu pripravništva pripravnik opravi še štirimesečni praktični del pripravništva pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti, ki bo zajemal 0,5 meseca za področje upravljanja, organizacije dela, poslovanja in varstva pri delu; 2,5 meseca na stanovanjsko negovalnem področju, kjer se izvaja institucionalno varstvo starejših oziroma pomoč posamezniku in družini na domu ter 1 mesec na področju oskrbe obolelih z demenco oziroma tistih oskrbovancev, ki potrebujejo 24-urni nadzor in vodenje.

Po uspešno opravljenem pripravništvu bo mora kandidat pred samostojnim opravljanjem dela v zdravstveni dejavnosti opraviti strokovni izpit za poklic bolničar – negovalec ter se vpisati v register izvajalcev v dejavnosti zdravstvene ali babiške nege.

POGOSTA VPRAŠANJA

  • Kdo preverja pristopne pogoje (18 let in zaključena vsaj IV. stopnjo izobrazbe oz. katerokoli srednjo poklicno izobrazbo) za opravljanje novega programa pripravništva bolničar – negovalec?

Pristopne pogoje preverja izvajalec zdravstvene dejavnosti, ki kandidata zaposli kot pripravnika.

  • Ali je pripravnik pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti zaposlen ves čas opravljanja pripravništva ali samo za štirimesečno obdobje, ko pripravništvo izvaja pri njem?

Pripravnik bo veš čas pripravništva zaposlen pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti, ki v skladu s 4. členom Pravilnika o pripravništvu in strokovnih izpitih zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev na področju zdravstvene dejavnosti (Uradni list RS, št. 76/22, 58/23 in 97/23) izpolnjuje pogoje za izvajanje programa pripravništva za poklic bolničar – negovalec.

  • Kdo so izvajalci teoretičnega dela pripravništva?

Izvajalci teoretičnega dela pripravništva so Srednja zdravstvena šola Ljubljana, Sofizo izobraževalni center d.o.o., Šolski center Novo mesto in Srednja zdravstvena šola Murska Sobota.

  • So termini izvedbe posameznih ciklov fiksni ali se lahko prilagajajo glede na število prijavljenih kandidatov za posamezni cikel?

Izvajalci teoretičnega dela pripravništva bodo izvedli (do) štiri cikle (dvomesečno usposabljanje, 320 šolskih ur) teoretičnega dela programa pripravništva za poklic bolničar – negovalec. Začetek izvajanja posameznih ciklov je fiksen, in sicer 1. 9. 2024, 1. 3. 2025, 1. 9. 2025 in 1. 3. 2026. V izvedbo teoretičnega dela pripravništva je lahko vključenih od 12 do 26 udeležencev. V kolikor bo število prijavljenih za določen cikel pri določenem izobraževalnem zavodu premajhno, se cikel ne bo izvedel.

  • Kaj obsega štirimesečni praktični del pripravništva?

Štirimesečni praktični del pripravništva pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti bo zajemal 0,5 meseca za področje upravljanja, organizacije dela, poslovanja in varstva pri delu; 2,5 meseca na stanovanjsko negovalnem področju, kjer se izvaja institucionalno varstvo starejših oziroma pomoč posamezniku in družini na domu ter 1 mesec na področju oskrbe obolelih z demenco oziroma tistih oskrbovancev, ki potrebujejo 24-urni nadzor in vodenje.

  • Ali mora pripravnik, ki zaključi nov program pripravništva, opraviti tudi strokovni izpit in biti vpisan v register?

Po uspešno opravljenem pripravništvu mora kandidat za samostojno opravljanje poklica bolničar – negovalec opraviti strokovni izpit za poklic bolničar – negovalec ter se vpisati v register izvajalcev v dejavnosti zdravstvene ali babiške nege.

  • Kdo financira pripravništvo?

Sredstva za plačilo pripravništva izvajalcem zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe, ki so pooblaščeni za izvajanje pripravništva, zagotavlja proračun Republike Slovenije. Teoretični del pripravništva sofinancirata Evropska unija iz sklada ESS+ in Republika Slovenija.