Skoči do osrednje vsebine

Pregled dezinformacij: Vprašanje Kurska

Prejšnji teden smo si ogledali strateška sporočila o ukrajinski operaciji za vzpostavitev tamponskega območja v Kurski oblasti in učinek načenjanja mita ruske mogočnosti in nepremagljivosti. V času pisanja prispevka tega tedna Ukrajina trdi, da nadzoruje 1250 kvadratnih kilometrov ozemlja v Rusiji.

Kijev hoče zaščititi Ukrajino pred ruskimi napadi iz te regije, kar je videti kot odsev Putinove trditve maja letos, da je Rusija hotela vzpostaviti tamponsko območje, ko je Moskva poskusila zavzeti veliko ukrajinsko mesto Harkov z okolico.

Vendar je Putinova trditev le slaba krinka, ki naj bi prikrila dejstvo, da Moskva preprosto želi zavzeti in uničiti Ukrajino kot neodvisno državo, ukrajinske oblasti pa uveljavljajo svojo pravico do samoobrambe v skladu z 51. členom Ustanovne listine Organizacije združenih narodov ter ščitijo svojo državo pred rusko agresorsko vojno. Ukrajinski napadi na vojaška letališča in logistične točke v Rusiji so tudi obrambna dejanja, ne glede na mrzlične trditve Moskve o 'ukrajinskem terorizmu'.

Kursk: nasprotujoča si sporočila

V tem tednu smo še naprej spremljali precej mešana, če ne kar zmedena sporočila v prokremeljskem ekosistemu, ki so se trudila razložiti, kaj se dogaja. Na začetku tedna so prevladovali presenečenje, šok in nejevera. Potem se je kremeljski stroj zagnal, da bi zajezil paniko.

Zdaj sočasno krožijo te glavne zgodbe:

  • To je eksistencialna grožnja. Ukrajinski prodor je ostudni načrt ZDA, Zahoda, Nata in drugih. Je resna grožnja samemu obstoju Ruske federacije in bi si zato po sedanji ruski jedrski doktrini in strategiji zaslužil jedrski odziv.
  • Pred nami je civilna jedrska katastrofa. Razmišljanje o eksistencialni grožnji spremlja marljiva kampanja, ki namiguje, da je cilj Ukrajine napasti jedrsko elektrarno v Kursku in povzročiti civilno jedrsko katastrofo. Ta poskus sejanja strahu pred novo nesrečo, podobno černobilski, je postal kremeljska klasika, skupaj z moskovskimi pogostimi neutemeljenimi obtožbami Ukrajine, da načrtuje lahkomiselne napade na ukrajinsko jedrsko elektrarno blizu Zaporožja, ki je pod okupacijo ruskih sil.
  • Ne skrbite. Ukrajinska operacija je obsojena na neuspeh. Je zmeden, obupan poskus dvigniti nizko moralo med "neonacisti" (kremeljski žargon za ukrajinske vojake). To spremlja trditev, da je Zelenski hotel le odvrniti pozornost od svojih domnevnih političnih težav. Moskva si še vedno prizadeva širiti zgodbo, da Zelenski ni legitimno izvoljeni predsednik. Tu je še povezana trditev, da je Zahod že izgubil vero v Zelenskega in se pripravlja na zamenjavo voditeljev v Kijevu. Seveda je namen te trditve spodkopati podporo ljudi vojnim prizadevanjem v Ukrajini.

Katero občinstvo nagovarjate?

Sporočili, da je ogrožen obstoj Rusije in da naj ljudje ne skrbijo, si očitno nasprotujeta.

Ne skrbite. Vse je pod nadzorom.

Ruski prevladujoči državni televizijski programi imajo predvsem eno vlogo: pomagati Putinovemu režimu utrjevati in nadzirati družbo. Poudarjajo zgodbe "brez skrbi" in predvajajo enake slike istih kosov požgane ukrajinske opreme ter se hvalijo z domnevnim zajetjem majhnih skupin ukrajinskih vojakov.

Na skoraj do potankosti enak način so z vzklikanjem "Glejte: sovražnik izgublja!" mirili občutke ruske javnosti po ponižujočih umikih ruskih sil spomladi 2022 z območij okoli Kijeva in jeseni 2022 z območij na jugu Hersonske oblasti.

Hkrati ruski državni mediji promovirajo Putinov nedavni obisk Azerbajdžana in se trudijo dajati občutek normalnosti. Čeprav je bil Putinov obisk Bakuja načrtovan že pred operacijo v Kursku, ga obdaja vzdušje odvračanja pozornosti od nepričakovanih in neprijetnih okoliščin.

... vendar se aktivirajte!

Istočasno krožijo sporočila o sodnem dnevu za Rusijo, ki naj bi izzvala strah in nato ukrepanje drugih skupnosti v Rusiji. Priljubljeni voditelj televizijskih in radijskih oddaj ter podkastov Vladimir Solovjov vijuga med temi sporočili nezadovoljstva ter niha med kritiko in hvalo ruskih oblasti.

Podobno je prejšnji teden provojni režiser in zagrizeni nacionalist Karen Šahnazarov nakazal, da bi morale ruske oblasti upoštevati dejstvo, da Rusija vojaški spopad z Ukrajino lahko izgubi. To se je zgodilo v televizijski oddaji Večer z Vladimirom Solovjovom na glavnem ruskem programu Rusija 1, kjer je Šahnazarov kritiziral elite zaradi pomanjkanja samomobilizacije in vojaške organe zaradi slabe učinkovitosti v Kurski oblasti.

Vojaški blogerji

Zboru glasnikov so se pridružili vojaški blogerji, ki jim pravijo tudi vojščaki v naslanjačih, s svojo pretežno blago, včasih pa tudi močno kritiko poveljnikov na srednji ravni. Večinoma jih tolerirajo kot mehanizem povratnih informacij in varnostni ventil v ruskem vojaškem sistemu, v katerem zanesljivega poročanja, ki bi temeljilo na dejstvih, v glavnem ni. Ruske oblasti so opomnile le nekaj blogerjev, medtem ko člane zmerne politične opozicije blatijo, zapirajo ali pošiljajo v delovna taborišča.

Zmeda

Težava pošiljanja nasprotujočih si sporočil je, da se večina informacijskih tokov prepleta in vsebina potuje sem in tja med državno televizijo, blogosfero ter skupnostmi v družbenih medijih. Težko je vzdrževati ločene tokove z nasprotujočimi si sporočili in tak koktajl na koncu lahko zmede občinstvo. Nezmožnost spisati skladno zgodbo razkriva razpoke in nelagodje v kremeljski dezinformacijski mašineriji.

Vojna Zahoda proti Rusiji

Prodor v Kursku je povečal glasnost zdaj že klasičnih kremeljskih zgodb, da je Zahod začel vojno proti Rusiji. Zdaj se stalno slišijo trditve z jeznimi obtožbami, da je Zahod resnični napeljevalec in vodja operacije Kursk.

Ruski državni ali prokremeljski mediji ob vsaki priložnosti poudarijo, da so v ozadju napada načrti Zahoda, njegovo orožje, strelivo ali oprema, v nenehnem prizadevanju Moskve, da bi spodkopala podporo zahodnih družbe in vlad dobavi orožja Kijevu. To spremlja moskovska retorika, ki od prodora v Kursk izključuje vsakršna pogajanja s Kijevom – kot da bi bil Kremelj kdaj koli resen borec za mir.

Ta teden pod drobnogledom EUvsDisinfo tudi:

  • Tradicionalne ruske vrednote preprečujejo bolezni, kot je mpox (opičje koze). Medtem ko po mnenju Kremlja Zahod predstavlja vse, kar je slabega, zloveščega in moralno izprijenega, so ruske tradicionalne vrednote menda tudi učinkovit protistrup za nalezljive bolezni. Ta teden so se take trditve pojavile v zvezi z mpoxom, virusom, poznanim kot opičje koze, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) razglasila nove izredne zdravstvene razmere. To je sprožilo izjavo glavne zdravnice ruske zdravstvene službe, vodje Rospotrebnadzora Ane Popove, da Rusija s svojimi tradicionalnimi vrednotami ni ogrožena zaradi opičjih koz. Razložila je, da se bolezen širi s tesnimi stiki, kar bodo tradicionalne ruske vrednote preprečile. To spominja na podobne izjave na začetku pandemije covida 19. SZO sporoča ta dejstva: Vsakdo lahko zboli za mpoxom, saj se širi s stikom z – okuženimi ljudmi z dotiki, poljubljanjem ali spolnimi odnosi, – živalmi pri lovu, odiranju ali kuhanju živali – ali materialom, kot so okužene rjuhe, blago ali igle. Noseče osebe lahko prenesejo virus na svoje nerojene otroke.
  • Moldavija se v vojni proti Rusiji pomika proti samouničenju. Ne, Moldavija je na poti, da razvije tesnejše in vzajemno koristne odnose z EU. Stalni poskusi Moskve, da bi spodkopala stabilnost Moldavije pred njenimi predsedniškimi volitvami in referendumom o pristopu k EU, ki bodo na isti dan, 20. oktobra 2024, so le blefiranje. Preberite naš podrobni članek.
  • Zahod želi Belorusijo potegniti v spor, da bi uporabil taktično jedrsko orožje. To je prav tako lažna in napačna trditev. Prvič: kdo želi potegniti Belorusijo v rusko vojno proti Ukrajini? Bolj verjeten odgovor je, da Moskva, glede na (a) to, da se beloruska logistična infrastruktura, njen zračni prostor in ozemlje že sedaj na veliko uporabljajo za rusko ofenzivno delovanje, in (b) potrebo po vojakih za 'mesoreznico', kot ruski vojaški blogerji pravijo ruskim pehotnim napadom. Negotovo pa je, ali želijo beloruski oficirji in vojaki žrtvovati svoje življenje za Putinove imperialistične ambicije. Zdi se, da je lov Moskve na 'prostovoljce' pravi razlog za Putinov obisk zveznih subjektov na Severnem Kavkazu ta teden, zlasti v Čečeniji, kjer se lokalni pomembnež Ramzan Kadirov hvalisa z ustvarjanjem novih bataljonov borcev. Drugič: kdo ves čas govori o jedrskem orožju? No ja, le Moskva. Nihče v EU, Natu ali drugih odgovornih državah.

Ne pustite se preslepiti.

Avtor: EUvsDisinfo | 22. avgust 2024

Novičnik je v angleškem in slovenskem jeziku s povezavami na novice dostopen na spletni strani EUvsDisinfo.