Skoči do osrednje vsebine

Sprejet Akcijski načrt za izvajanje Programa za otroke za obdobje 2023-2025

Vlada je sprejela Akcijski načrt za izvajanje Programa za otroke 2020-2025 za obdobje 2023-2025. Akcijski načrt vsebuje štiri prednostna področja (enake možnosti za vse otroke, sodelovanje vseh otrok, življenje brez nasilja in varnost otrok v digitalnem okolju in do otrok prijazni postopki) in definira aktivnosti za povečanje kakovosti življenja otrok.

Program za otroke 2020-2025 (program) je bil sprejet leta 2020, določa pa cilje in ukrepe na področju otrokovih pravic ter blaginje in kakovosti življenja otrok v obdobju 2020–2025. Gre za strateški dokument, s katerim si Slovenija prizadeva dvigniti stopnjo blaginje otrok, jim zagotoviti enake možnosti in pravice, okrepiti njihovo zaščito in varstvo ter izboljšati možnosti vključevanja in sodelovanja otrok.

Prvi Akcijski načrt za izvajanje programa za obdobje 2020-2022 je vlada sprejela junija 2021, včeraj pa je potrdila Akcijski načrt za izvajanje programa za obdobje 2023-2025 (akcijski načrt). Njegov namen je zagotoviti čim višjo kakovost življenja in celostnega razvoja za vse otroke, pri njegovi pripravi pa se je izhajalo iz Konvencije o otrokovih pravicah in Strategije Sveta Evrope o otrokovih pravicah iz leta 2021, upoštevaje specifične vidike potreb in kakovosti življenja otrok v Sloveniji.

Akcijski načrt določa ključne cilje in ukrepe na prednostnih področjih otrokovih pravic, s katerimi želijo ključni deležniki zagotovili čim višjo kakovost življenja in celovitega (celostnega) razvoja za vse otroke. Znotraj prednostnih področij se bodo izvajale aktivnosti za povečanje kakovosti življenja otrok in za vzpostavitev varovalnih dejavnikov za otroke iz socialno in ekonomsko šibkih okolij, za najbolj ranljive otroke ter varovalnih dejavnikov na področjih, ki jih zahteva sodobni čas s svojimi izzivi, kot je na primer digitalno okolje.

Tako program kot tudi spremljajoči akcijski načrt zaobjemata naslednje temeljne cilje:

  • dvig kakovosti življenja vseh otrok v Republiki Sloveniji,
  • izboljšanje socialno-ekonomskega položaja otrok,
  • zagotavljanje varstva in zaščite otrok kot najbolj ranljivih članov družbe,
  • ustvarjanje spodbudnega okolja za optimalen razvoj potenciala otrok in njihove ustvarjalnosti, za razvoj njihove jezikovne in kulturne identitete ter pozitivne samopodobe,
  • vzpostavitev sistemskega pristopa za posebno varstvo in zaščito otrok, na področjih, ki v sodobnem času predstavljajo polja tveganja,
  • na sistemski ravni zagotoviti participacijo otrok v postopkih, ki vplivajo na njihov položaj in kakovost življenja,
  • zagotavljanje kakovostnega in široko dostopnega zdravstvenega varstva otrok,
  • kakovostno in dostopno varstvo, vzgoja in izobraževanje otrok,
  • zagotavljanje dostopnosti do kulture in kulturno-umetnostne vzgoje,
  • zagotavljanje razvoja bralne pismenosti in bralne kulture, digitalne, medijske in drugih pismenosti otrok,
  • zagotavljanje sistematičnega spremljanja izvajanja opredeljenih ukrepov.

Opredeljeni cilji in ukrepi se bodo kot del družinske politike izvajali v okviru načrtovanih politik ministrstva, v določenem obsegu pa bodo ti cilji in ukrepi zadevali tudi druga področja, ki so v pristojnosti posameznih ministrstev, služb Vlade, lokalnih skupnosti in drugih deležnikov in bodo tako pomembno prispevali k izboljšanju blaginje otrok in zagotavljanju njihovih pravic.