Skoči do osrednje vsebine

Vlada sprejela predlog zakona za obravnavo terorističnih vsebin na spletu

Vlada Republike Slovenije je včeraj sprejela predlog Zakona o izvajanju Uredbe (EU) o obravnavanju razširjanja terorističnih spletnih vsebin. Ta zakon bo zagotovil pravni okvir za izvajanje Uredbe (EU) 2021/784, ki jo je Evropski parlament sprejel 29. aprila 2021. Cilj uredbe je preprečiti zlorabo spletnih storitev za teroristične namene ter okrepiti javno varnost v Evropski uniji.

Predlog zakona omogoča Sloveniji, da se prilagodi evropskim zahtevam in tako prispeva k varnejšemu spletnemu okolju, kar bo obenem povečalo zaupanje v digitalne storitve. Uredba zahteva, da države članice določijo pristojni organ, ki bo odgovoren za izdajo odredb za odstranitev terorističnih vsebin ter za nadzor nad izvajanjem teh ukrepov.

Zakon predvideva, da bo v Sloveniji za izdajo odredb za odstranitev terorističnih vsebin pristojno izključno sodišče. To je pomembno zaradi narave teh ukrepov, ki posegajo v ustavne pravice in svoboščine, zato je sodna pristojnost nujna za zagotavljanje sorazmernosti in pravne varnosti.

Okrožno sodišče v Novi Gorici bo določeno kot pristojno sodišče za te zadeve, kar bo omogočilo specializacijo in učinkovito obravnavo teh zahtevnih vprašanj. S tem bo dosežena tudi boljša uporaba strokovnega znanja in učinkovitejša poraba javnih sredstev.

Poleg tega zakon ureja postopke za ugotavljanje, ali so ponudniki spletnih storitev izpostavljeni terorističnim vsebinam, način nadzora nad izvajanjem uredbe, poročanje ter določa prekrške in kazni, ki jih bo izrekala Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije.