Skoči do osrednje vsebine

Na sejmu Agra danes o aktualnih temah s področja veterine ter varnosti in kakovosti živil

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je danes na kmetijsko-živilskem sejmu Agra organizirala veterinarski in živilski posvet, na katerem so strokovnjaki različnih strokovnih in znanstvenih institucij predstavili aktualno problematiko s področja veterine ter varnosti in kakovosti živil.

Udeležence veterinarskega posveta, ki ga je UVHVVR organizirala v sodelovanju z Veterinarsko zbornico in Veterinarsko fakulteto, je najprej pozdravil državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP)  mag. Ervin Kosi, ki poudaril, da je zdravje živali neposredno povezano z zdravjem ljudi. »Veterinarska stroka je ključnega pomena za uspešnost slovenskega kmetijstva. Veterina ni le skrb za živali, temveč tudi temelj za zagotavljanje varne in kakovostne hrane, zaščito javnega zdravja in trajnostni razvoj kmetijstva.«

Po besedah generalne direktorice UVHVVR Vide Znoj postaja preventiva ključni element  za doseganje in ohranjanje visoke stopnje zdravja in dobrobiti živali. »Ne samo podnebne spremembe, tudi etika in spremembe družbenih vrednot pomembno vplivajo na kmetijstvo, živinorejo in veterinarstvo. Živali v oskrbi človeka, tako družinske kot rejne, sprejemamo oziroma bi jih morali sprejemati kot čuteča bitja.« Med pomembnimi aktualnimi temami je izpostavila dva zakonska predloga Evropske komisije s področja dobrobiti živali, pozive nevladnih organizacij v EU po odpravi reje v kletkah ter izzive na področju zdravja živali, povezane z vse večjo globalizacijo in podnebnimi spremembami.

Sledilo je več predavanj. Daša Vrečar in Marjana Drobnič z UVHVVR sta predstavili nov sistem identifikacije in registracije prašičev, ki se uporablja od začetka maja. Glavne novosti sistema so spremljanje premikov živali po kategorijah in skupinskih identifikacijskih številkah, uvedba elektronskega spremnega lista in elektronskega registra prašičev v obratu ter mobilna aplikacija za izvajalce dejavnosti reje prašičev.

O težavah pri reji kuncev, zlasti razlogih za neješčnost in ustreznih ukrepih za njihovo zdravljenje je predaval Joško Račnik z Nacionalnega veterinarskega inštituta (NVI). Breda Hrovatin z UVHHVR je spregovorila o izvajanju biovarnostnih ukrepov za preprečevanje izbruha in širjenja bolezni, udeležence pa je seznanila tudi s podatki o epizootiološki situaciji glede kuge drobnice in afriške prašičje kuge.

Veterinarski posvet se je zaključil s predavanjem Špele Vidrih z NVI, ki je predstavila aktualno problematiko veterinarsko-higienske službe ter podala operativne predloge izboljšav za zanesljivo in strokovno delo službe.

Predstavniki živilske verige, različnih strokovnih in znanstvenih institucij ter uradnega nadzora so se na živilskem posvetu seznanili z najnovejšo tematiko na področju varnosti in kakovosti hrane, med drugim z novo evropsko zakonodajo, urejanjem neharmoniziranih vsebin preko standardov ter ugotovitvami različnih inšpekcijskih služb.

Dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je predstavila evropsko povezavo nutrivigilanco, namenjeno spremljanju tveganj, ki so posledica uživanja prehranskih dopolnil. Gre za evropsko vigilančno shemo za hrano, s katero se spremljajo neželeni dogodki, povezani zlasti s prehranskimi dopolnili, obogatenimi živili in novimi živili.

Andreja Mojškrc z Zdravstvenega inšpektorata je predstavila rezultate uradnega nadzora prehranskih dopolnil, ugotovljene neskladnosti in izrečene ukrepe. Izpostavila je, da inšpektorat že vrsto let ugotavlja največji delež neskladnosti pri označevanju oziroma predstavljanju prehranskih dopolnil, zlasti zaradi uporabe nedovoljenih zdravstvenih trditev.

Joži Škof Nikolič in Uroš Zupanc s Slovenskega inštituta za standardizacijo sta se osredotočila na področje mednarodnih standardov in evropskih standardov, ki  so ključni za zagotavljanje varnosti in kakovosti hrane ter učinkovito izvajanje uradnega nadzora.

Lara Habič in dr. Tina Zavašnik Bergant z MKGP sta udeležencem predstavili zakonodajne novosti na področju t.i. direktiv o zajtrku glede zagotavljanja bolj ozaveščene izbire in večje preglednosti porekla proizvodov ter na področju geografskih označb za vino, žgane pijače in kmetijske proizvode, Nadja Škrk, Brigita Kos in Suzana Marolt z UVHVVR pa aktualne informacije s področja nadzora nad varnostjo, kakovostjo in označevanjem živil, vključno z  informacijami, prejetimi preko sistema EU za obveščanje o ugotovitvah nadzora o nevarnih živilih in krmi, goljufijah s hrano in drugih neskladnostih.

Rezultate večletnih programov na področju mikrobiologije in njihov pomen za zagotavljanje proizvodnje varnih živil je predstavila Maja Kokalj z UVHVVR. Živilski posvet se je zaključil s predavanjem Ivana Ambrožiča (UVHVVR) na temo monitoringa na področju kemije.