Skoči do osrednje vsebine

Zagotovljena javna sredstva za digitalizacijo dolgotrajne oskrbe

Pred vrati je projekt Digitalizacija sistema zapisovanja, shranjevanja in uporabe podatkov v dolgotrajni oskrbi in socialnem varstvu – DIGIDO. Potrebna javna sredstva so zagotovljena.

Namen investicije je vsebinska podpora digitalizaciji dolgotrajne oskrbe in socialnega varstva v Sloveniji. Vzpostavitev vsebinskih podlag, ki bodo omogočile razvoj informacijskih rešitev, so tudi eden izmed ključnih pogojev za izvajanje novega Zakona o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk-1). 

Poseben poudarek investicije bo vsebinska podpora pri razvoju informacijskega sistema za vstopne točke na centrih za socialno delo v okviru enotnega informacijskega sistema. V Sloveniji imajo namreč izvajalci storitev dolgotrajne oskrbe in socialnega varstva različne informacijske sisteme, ki med seboj niso ustrezno povezani ali usklajeni. Jedrni namen investicije je zato nuditi vsebinsko podporo pri nadgradnji teh informacijskih sistemov, da se bodo lahko povezali v enotni informacijski sistem. Investicija bo poleg tega pripomogla k nadgradnji informacijskih sistemov za učinkovito beleženje, shranjevanje, uporabo in izmenjavo podatkov pri izvajalcih storitev dolgotrajne oskrbe in socialnega varstva ter prispevala k razvoju orodij za direktno delo z ljudmi.

Ministrstvo za solidarno prihodnost bo z investicijo najprej ponudilo vsebinsko podporo pri vzpostavitvi začetnega informacijskega sistema vstopnih točk dolgotrajne oskrbe, izdelalo oceno trenutnega stanja digitaliziranosti izvajalcev dolgotrajne oskrbe in socialnega varstva, vzpostavilo podlage za razvoj enotnega informacijskega sistema ter pripravilo smernice zanj.

Investicija bo tudi podprla nadgradnjo informacijskih sistemov izvajalcev s pripravo smernic za vključitev v enotni informacijski sistem in koordinirala razvoj novih prototipnih rešitev za izvajalce. 

Pomemben sistemski del projekta pa je tudi vzpostavitev podatkovnega in analitskega sistema za dolgotrajno oskrbo pri investitorju – Inštitutu Republike Slovenije za socialno varstvo (IRSSV). 

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac ob tem poudarja, da poglavitna vrednost projekta pospešene digitalizacije dolgotrajne oskrbe ostajata posledična učinkovitost in splošna dostopnost storitev: »Vesel sem, da ta novi sistem dobiva jasno obliko tudi v življenju in izvedbi, da bo kar najbolje služil uporabnicam in uporabnikom storitev ter zaposlenim na vstopnih točkah.«

Obdobje izvajanja aktivnosti investicije je od 1. aprila 2024 do 31. oktober 2028. Skupna višina javnih sredstev, proračunskih in kohezijskih, namenjenih programu digitalizacije, bo znašala dobra 2,1 milijona evrov.