Skoči do osrednje vsebine

Fajon: »Strateško partnerstvo za humanitarni odziv – hitra in učinkovita pomoč, ko je najbolj nujno«

Ministrica Tanja Fajon se je ob sklenitvi že drugega strateškega partnerstva za nujni humanitarni odziv s Slovensko karitas srečala z njenim generalnim tajnikom Petrom Tomažičem. Dosedanje partnerstvo sta ocenila kot zelo dobro, sodelovanje pa učinkovito in vzajemno. Pregledala sta že dogovorjene humanitarne aktivnosti, predvsem v Gazi in Ukrajini, ter razpravljala o nadaljnjih načrtih.
ministrica, generalni tajnik in vodja mednarodne pomoči stojijo eden poleg drugega pred zastavo Slovenije in EU

Ministrica Fajon in generalni tajnik Slovenske Karitas Tomažič ter vodja mednarodne pomoči Jana Lampe | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Ministrica Fajon in generalni tajnik Slovenske karitas Tomažič ter vodja mednarodne pomoči Jana Lampe so uvodoma govorili o nudeni humanitarni pomoči v okviru prejšnjega strateškega partnerstva. V obdobju od 2021 do 2023 je Slovenska karitas izvedla 15 projektov nujnega odziva na humanitarne krize, rehabilitacije in rekonstrukcije v vrednosti skoraj 1,9 milijona evrov (v Ukrajini in Moldaviji, na Madagaskarju in Haitiju, v Etiopiji, Siriji, Turčiji, Malaviju in Maroku). »Do sedaj izvedeni projekti, prek katerih je humanitarno pomoč prejelo več kot 54.500 ranljivih oseb iz več kot 10.300 gospodinjstev, socialne storitve pa 2.000 ranljivih otrok in mladostnikov letno dokazujejo, kako zanesljiv partner in izvajalec je Slovenska karitas. To je izjemnega pomena za Slovenijo, ki lahko na ta način hitro pomaga v krizah, ki so žal čedalje bolj pogoste in večjih razsežnosti,« je med drugim poudarila ministrica Fajon in dodala, da je Karitas sredstva ministrstva vedno dopolnil tudi s prispevki darovalcev in vključil zasebni sektor ter v slovenski javnosti z ozaveščanjem krepil solidarnost.

Generalni tajnik Tomažič je po srečanju poudaril, da so s strani Slovenske karitas zelo zadovoljni s projektom strateškega partnerstva: »To je zelo dober in učinkovit instrument, ki nam omogoča, da smo prvi in zelo hitro pomagamo na kriznih žariščih. Kot Karitas imamo dober stik z lokalnim prebivalstvom, kar pomeni, da lahko s projekti in pomočjo ustrezno odgovorimo na potrebe ljudi.«

Slovenska karitas je bila na javnem razpisu izbrana za strateškega partnerja ministrstva na področju mednarodne humanitarne pomoči za 5 letno obdobje od 2024 do 2028. V okviru partnerstva, ki ga ministrstvo financira v višini najmanj 1,3 milijona evrov v petih letih, bo nudila nujno humanitarno pomoč državam, ki so prizadete v naravnih ali drugih nesrečah velikih razsežnosti ter izvajala aktivnosti za zmanjšanje ranljivosti in tveganja za krize. Posebna pozornost bo namenjena predvsem rekonstrukciji in rehabilitaciji ter ranljivim družbenim skupinam, s poudarkom na ženskah in otrocih. Strateško partnerstvo omogoča izvajanje aktivnosti, ki pomagajo žrtvam na terenu, na točno določenem območju in glede na trenutne potrebe, ki jih imajo. Z njim dopolnjujemo humanitarno pomoč, ki jo Slovenija nudi preko mednarodnih organizacij ali z materialnimi donacijami.

V sklopu novega strateškega partnerstva so v pripravi prvi humanitarni projekti, in sicer izgradnja prostorov za fizioterapijo in obnova kuhinje v sklopu centra za invalidne otroke in mlade v Zaričanih v Ukrajini in 10 dnevno letovanje na morju za ukrajinske otroke, ki jim bo nudena tudi psihosocialna podpora, podpora prehranski varnosti otrok na Madagaskarju in pomoč po pustošenju hurikana Beryl na Karibih. Ministrica Fajon je izrazila zadovoljstvo, da Slovenska karitas načrtuje pomoč palestinskim prebivalcem v Gazi, med drugimi je prijavila projekt rehabilitacije otrok iz Gaze v URI Soča, pri katerem sodeluje z Ustanovo Pustimo jim sanje - Fundacijo Danila Tűrka, ki ima na tem področju dolgoletne izkušnje.

na sredi dvorišča paketi pomoči s hrano, okoli otroci

Prikaz projekta slovenske pomoči s hrano | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3