Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo in Olimpijski komite s projektom »zmigaj se do vadbe« k športni aktivaciji odraslih

Minister Matjaž Han in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Franjo Bobinac sta podpisala pogodbo za izvedbo projekta Zmigaj se do vadbe. S projektom želita povečati vključitev telesno neaktivnih odraslih v športne dejavnosti. Po vsej Sloveniji bo vzpostavljena mreža brezplačnih strokovno vodenih športno-rekreativnih in preventivnih programov za krepitev zdravja in aktivaciji odraslih.

Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport in na Olimpijskem komiteju Slovenije - Združenju športnih zvez se močno zavedajo pomena zdravega življenjskega sloga za kakovost življenja Slovenk in Slovencev. Podpis pogodbe je potekal 16 dni po zaključku 33. poletnih olimpijskih iger, ko olimpijski duh še ni zapustil Slovenije, ter en dan pred začetkom paralimpijskih iger v Pariz. Na novinarski konferenci so sogovorniki poudarili, da športna aktivnost ni omejena le na olimpijske igre in vrhunske športnike, temveč vključuje vsakega izmed nas, ne glede na fizično pripravljenost, starost, spol, karierno pot ali morebitne prepreke.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je ob tem dejal, da v športu ljudje praviloma vidimo zgolj vrhunske športnike na velikih tekmovanjih in še to le tiste s kolajno. »V ozadju je nekaj bistveno več. Šport ima tudi pomembno družbeno vlogo – je ključen za zdravje in dobro počutje naših državljank in državljanov. Z rekreativno vadbo skrbimo za svoje telesno in duševno zdravje ter večjo kakovost življenja.« Minister Han je ob tem poudaril, da želi ministrstvo tudi s pomočjo projekta v sodelovanju z OKS in drugimi strokovnimi institucijami, kot je Nacionalni inštitut za javno zdravje, povečati delež športno in telesno dejavnih odraslih. »Obenem pa si želim, da šport v Sloveniji ni le privilegij nekaterih, ampak da bo športno aktivnih čim več otrok, mladih in odraslih – ne glede na njihov socialni status,« je izpostavil Han in pozval vse odrasle, »da si vsak zase vzamemo nekaj ur na teden za športne aktivnosti – naj bo v naravi ali v športni dvorani.«

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez Franjo Bobinac je izpostavil: »Slovenija ni v samem svetovnem športnem vrhu le v profesionalnem športu, visoko se uvršča tudi po številu športno aktivne splošne javnosti. Kljub temu bi bil odstotek telesno dejavne lahko višji. S projektom Zmigaj se do vadbe želimo za gibanje navdušiti tudi ciljne skupine, ki trenutno niso gibalno najaktivnejše. Z veseljem in ponosom smo danes podpisali pogodbo z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, s katero uradno začenjamo z izvajanjem projekta. Prepričan sem, da bomo za vadbo navdušili številne in z medsebojnim sodelovanjem dosegli in presegli zastavljene cilje. Zdrava populacija namreč dosega večje uspehe na vseh življenjskih področjih in prispeva k višjemu življenjskemu standardu.«

Pomen redne rekreativne športne dejavnosti za posameznika je poudarila tudi dr. Suzana Pustivšek, profesorica športne vzgoje in kineziologinja: »Telesna dejavnost pripomore k ohranjanju telesne kondicije, koordinacije, mišične moči, zmanjšuje tveganje za pojav krhkosti pri odraslih in starejših ter zmanjšuje tveganje za nastanek raka in pomaga pri obvladovanju številnih kroničnih bolezni ter ugodno vpliva na dušeno zdravje posameznika. Na žalost še vedno velik delež Slovencev ne dosega priporočil za telesno dejavnost Svetovne zdravstvene organizacije. Telesna nezadostna dejavnost prebivalcev Slovenije predstavlja poseben izziv. Zato je združevanje posameznikov in organizacij v različnih okoljih kot so izobraževanje, šport in zdravstvo ter lokalne skupnosti, ključno za reševanje tovrstne problematike.«

O projektu Zmigaj se do vadbe

Projekt bo delno financiralo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, in sicer iz Evropskega socialnega sklada (ESS) in sredstev proračuna Republike Slovenije. Za aktivnosti projekta Zmigaj se do vadbe, ki se bodo izvajale do konca leta 2028, bo namenjenih dobrih  4.411.765 evrov. Sredstva bodo namenjena vzpostavitvi mreže kakovostnih strokovno vodenih športno-rekreativnih in preventivnih programov za krepitev zdravja in aktivaciji odraslih k redni telesni aktivnosti. Pod okriljem projekta se bo izvajalo brezplačne 60-urne ali celoletne programe, s katerimi bomo spodbujali zdrav življenjski slog med populacijo, ki je telesno nedejavna. Na ta način bodo vsem prebivalcem, ne glede na njihov socialni status, na voljo brezplačne strokovno vodene športno-rekreativne vadbe in preventivni programi, ki bodo ponujali celovito vpetost v športno rekreacijo na atraktiven in zanimiv način. OKS bo projekt izvajal v vseh 12 slovenskih statističnih regijah.

Programi vadbe se bodo začeli leta 2025 in zaključili leta 2028. Projektne aktivnosti, vključno z vključevanjem posameznikov v športno-rekreativne programe, izvedbo meritev stanja in napredka udeležencev ter širjenjem mreže izvajalcev 60-urnih programov, so načrtovane za začetek leta 2025.

Podrobnosti o projektu Zmigaj se do vadbe so objavljene na spletni strani OKS, informacije o programih vadbe pa bodo razdeljene tudi preko NIJZ, ZRSZ, Zveze društev upokojencev in drugih organizacij. OKS vabi vse, ki bi želeli postati del projekta in narediti nekaj zase, da si na spletni strani projekta poiščejo svojo vadbo in se prijavijo na razpisane vadbe.

Ob koncu projekta pričakujemo učinke na različne ciljne publike: izvajalce strokovno vodenih programov vadb, telesno nedejavno odraslo populacijo in lokalno okolje.

  • Izvajalci strokovno vodenih programov vadb bodo s projektov izvajanje svojih dejavnosti dvignili na višji, kakovostnejši nivo, okrepili kompetence obstoječega kadra in pridobili priložnost za širjenje mreže sodelavcev;
  • Telesno nedejavna odrasla populacija se bo lahko v vadbo vključevala v varnem, nadzorovanem okolju, meritve telesnih zmogljivosti bodo izvajali strokovnjaki na začetku in koncu vadbe – tako bodo lahko udeleženci sami spremljali napredek in spremembe. Obenem bodo strokovnjaki oblikovali posebne prilagojene programe, ki bodo vključevali potrebe bolnikov s kroničnimi boleznimi, starejših in vadečih z omejenimi funkcionalnimi zmožnostmi. Vadbe bodo na voljo v vseh 12 statističnih regijah, kar bo pomembno pripomoglo k geografski dostopnosti na regionalnem in lokalnem nivoju. Prav tako bo program dostopen vsakomur, ne glede na socialno ozadje, saj gre za cikel brezplačnih vadb;
  • Za lokalo okolje bo projekt prinesel povečanje pestrosti ponudbe športno-rekreativnih programov, dvig zavedanja pomembnosti zdravega življenjskega sloga v lokalnih skupnostih in občinah ter nenazadnje tudi povezovanje in krepitev preventivnih aktivnosti na področju zdravstva in športa.

Pomen redne telesne dejavnosti za zdravje ljudi

Človekovo telo je ustvarjeno za gibanje. Telesna dejavnost prinaša številne koristi za zdravje in dobro počutje. Redna telesna dejavnost pomaga pri obvladovanju debelosti, bolezni srca in ožilja, kroničnih obstruktivnih pljučnih bolezni, številnih kostno-mišičnih obolenj, preprečuje nekatere vrste raka ter uravnava in nadzira na novo nastalo arterijsko hipertenzijo in na novo nastalo sladkorno bolezen tipa 2. Poleg tega lahko ugodno vpliva tudi na duševno zdravje, saj zmanjšuje simptome tesnobe in depresije ter izboljšuje miselne procese in spanec, sploh če se izvaja na prostem v naravi, kar je še posebej pomembno pri otrocih in mladostnikih. Pri starejših odraslih telesna dejavnost pripomore k ohranjanju telesne kondicije, koordinacije ter mišične moči, kar preprečuje oziroma zmanjšuje možnost padcev in poškodb ter dolgoročno vpliva na boljšo kvaliteto življenja v pozni starosti. 

Stanje rekreativno športne dejavnosti odraslih

Po podatkih raziskave Eurobarometer, izvedene v aprilu 2022, delež telesno nedejavnih prebivalcev iz leta v leto narašča po vsej Evropi, tudi v Sloveniji. V Sloveniji se redno rekreativno s športom ukvarja okrog 52 odstotkov ljudi. V obdobju 2017-2022 se je v Sloveniji delež telesno nedejavnih povečal za 2 odstotka, v EU celo za 4 odstotke. Epidemija COVID-19 je situacijo močno poslabšala. Skoraj ena desetina (9 odstotkov) slovenskega prebivalstva je v obdobju epidemije povsem prenehala s telesno dejavnostjo, kar 29 odstotkov jih je sicer še občasno telesno dejavnih, a manj pogosto kot pred epidemijo. Zaskrbljujoči podatki, pridobljeni v raziskavi, so le poudarili pomanjkanje ustreznih programov ali aktivnosti, namenjenih nagovarjanju splošne javnosti in spodbujanja telesne aktivnosti. Prav to – spodbujanje telesno nedejavne populacije k vključitvi v brezplačne strokovno vodene športno-rekreativne in preventivne programe za krepitev zdravja in aktiviranja odrasle populacije – je glavni namen za začetek programa Zmigaj se do vadbe.