Skoči do osrednje vsebine

Najavljamo nov javni poziv za regionalno kroženje kulturnih vsebin

Ministrstvo za kulturo bo v ponedeljek, 2. septembra 2024, ob 10. uri na svoji spletni strani objavilo nov javni poziv, s katerim želi prebivalcem omogočiti boljši dostop do kakovostne kulturne ponudbe po vsej državi. Poziv za decentralizirano kroženje kulturnih vsebin bo odprt do porabe sredstev.

Cilj poziva je izboljšati dostopnost kulturnih vsebin za prebivalce, ne glede na to, kje živijo. Tako bodo še bolj intenzivno krožili kulturni projekti, ki so v preteklih letih nastali s podporo javnih sredstev Ministrstva za kulturo. S pozivom bo ministrstvo podprlo še večjo programsko raznolikost in uporabo obstoječe javne kulturne infrastrukture tudi (čeprav ne izključno) po manjših krajih, kot so denimo kulturni domovi, kulturni centri in podobno. Med seboj bodo tesneje povezani tudi različni deležniki, od samozaposlenih, nevladnih organizacij do javnih zavodov. Podaljšala se bo življenjska doba posameznih umetniških del (razstav, koncertov, gledaliških predstav in podobno) ter razširile priložnosti za delo avtorjev.

Predmet javnega poziva je spodbujanje regionalno razpršenega kroženja kulturnih vsebin in dogodkov razvoja občinstev. Sofinancirano bo gostovanje kulturnih projektov s področji glasbenih, intermedijskih, uprizoritvenih in vizualnih umetnosti, arhitekture, oblikovanja ter kulturne dediščine. Spremljali jih bodo dogodki za razvoj občinstva oziroma kulturno-umetnostne vzgoje, ki jih bodo v letu 2024 v Sloveniji gostili javni zavodi, registrirani za izvajanje kulturne dejavnosti.

Pogoji za sodelovanje na javnem pozivu so, da se prijavitelji prijavijo z gostovanjem kulturnih projektov, katerih producenti so samozaposleni, nevladne organizacije ali javni zavodi. Upravičena so postprodukcijska gostovanja del, katerih nastanek je med letoma 2020 in 2023 sofinanciralo Ministrstvo za kulturo, pri čemer ni dovoljena prijava gostovanj, ki so že bila sprejeta v javno sofinanciranje. Prav tako je pogoj, da mora biti gostovanje izvedeno v drugi občini, kot je bilo delo premierno predstavljeno. Upravičenci morajo izpolnjevati tudi vse druge pogoje iz besedila poziva.

Poziv se začne v ponedeljek, 2. septembra 2024, ob 10. uri in se zaključi s porabo sredstev, a ne kasneje kot 31. oktobra 2024.

Informativna delavnica bo v ponedeljek, 2. septembra 2024, ob 14. uri potekala v prostorih Ministrstva za kulturo na Maistrovi 10 v Ljubljani in prek spleta.