Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob sprejel predstavnike vodstva RTV Slovenija

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes srečal z vodstvom RTV Slovenija.
Predsednik vlade za omizjem z vodstvom RTV Slovenija

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes srečal z vodstvom RTV Slovenija | Avtor: Žan Kolman

1 / 2

Povod za srečanje je Poziv k povišanju RTV prispevka skladno z ZRTVS-1, ki ga je na Vlado Republike Slovenije naslovilo vodstvo Javnega zavoda Radiotelevizije Slovenije, in seznanitev z razlogi za dvig, ki jih je uprava navedla v svojem pozivu.

Vodstvo RTV Slovenija je premierja dr. Goloba seznanilo z izzivi, s katerimi se soočajo, ter predstavilo nadaljnje korake pri uvajanju sprememb pri delovanju javnega zavoda. Strinjali so se, da je z dvigom RTV prispevka nujna tudi sprememba zakonodaje, ki bo javnemu zavodu omogočila uvajanje potrebnih sprememb, s katerimi bo RTV Slovenija lahko postala moderen in kakovosten javni medij. Ob tem pa bodo spremembe omogočile tudi dolgoročno stabilno in neodvisno financiranje javnega zavoda.

Naj spomnimo, da je bila novela Zakona o RTV eden prvih zakonov, ki ga je vlada dr. Roberta Goloba vložila takoj, ko je bilo to izvedljivo v skladu s poslovnikom Državnega zbora Republike Slovenije. Volivke in volivci so podprli prizadevanja vlade za neodvisnost in programsko avtonomijo javnega zavoda in zakon z veliko večino potrdili na naknadnem zakonodajnem referendumu novembra 2022.

Ob premierju dr. Golobu so se srečanja udeležili tudi Asta Vrečko, ministrica za kulturo, Klemen Boštjančič, minister za finance, ter Luka Špoljar, vodja kabineta, in Petra Aršič, državna sekretarka.

Vlada Republike Slovenije bo o dvigu višine prispevka odločala do konca avgusta. Višina predlaganega dviga prispevka predstavlja minimalen dvig v primerjavi z naraščanjem fiksnih stroškov zaradi zviševanja cen, ki so od leta 2012 višji za 7,5 milijona evrov oziroma za 50,5 odstotkov.