Skoči do osrednje vsebine

Varuh človekovih pravic Svetina ministru Arčonu predal letno poročilo in pohvalil delo urada

Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je na uradu sprejel varuha človekovih pravic Petra Svetino.
Matej Arčon in Peter Svetina stojita pred zastavami in v rokah držita poročilo.

Matej Arčon in Peter Svetina | Avtor: Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

Varuh Svetina je ministru Arčonu predal letno poročilo za leto 2023 in seznanil ministra s svojimi aktivnostmi pri spremljanju in opozarjanju organov v Sloveniji glede njihovih dejavnosti na področju odnosov s Slovenci v zamejstvu in po svetu v preteklem letu.

Izpostavil je, da je v poročilu še posebej pohvalil Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Kot je poudaril varuh Svetina, so bila "v preteklem letu prvič v zgodovini Republike Slovenije izpeljana srečanja z rojaki po svetu, na katerih je predstavil svoje aktivnosti in pristojnosti." Tudi v tem letu pa niso beležili večjega števila pobud oziroma pritožb iz strani Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Sogovornika sta se dogovorila, da tudi v prihodnje ostaneta v stikih v povezavi z varovanjem pravic Slovencev v zamejstvu in po svetu, ki so pomemben del slovenskega narodnega telesa, skrb zanje pa je tudi ustavna obveznost Republike Slovenije.