Skoči do osrednje vsebine

Začela se je Evropska regionalna konferenca o pomoči žrtvam protipehotnih min in sodelovanju

Državni sekretar Marko Štucin je z nagovorom odprl Evropsko regionalno konferenco o pomoči žrtvam protipehotnih min in sodelovanju, na kateri bodo predstavniki držav, civilne družbe in organizacij žrtev protipehotnih min iz Zahodnega Balkana, Ukrajine in Tadžikistana razpravljali o aktualnih izzivih, s katerimi se srečujejo žrtve min in njihovem ponovnem vključevanju v družbo.

Državni sekretar Štucin je v nagovoru poudaril podporo Slovenije Ottavski konvenciji in izpostavil pomoč žrtvam, kot glavni cilj. Povedal je, da kljub znatnemu napredku protipehotne mine še vedno predstavljajo resen humanitarni in razvojni izziv, predvsem za civiliste, ter ovirajo pomoč, obnovo in normalno življenje. Slovenija, ki je leta 2003 izpolnila svoje obveznosti iz Konvencije, ostaja zavezana globalnim prizadevanjem za razminiranje prek Mednarodnega skrbniškega sklada za krepitev človekove varnosti (angleško International Trust Fund for Enhancing Human Security – ITF), ki zdaj deluje v več kot 20 državah. Slovenija se zavzema za polno vključenost žrtev min v družbo in ponovno izraža močno podporo ukrajinskim prizadevanjem za razminiranje in obnovo.

Udeleženci, od katerih jih največ prihaja iz držav, kjer danes živi največ žrtev min, bodo med drugim obiskali tudi Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča, ki ima v Sloveniji največ izkušenj na tem področju. Žrtve min se namreč še vedno soočajo s problematiko zagotavljanja dolgoročne vzdržne medicinske, psihološke in finančne pomoči, razvojem novih tehnologij in metod zdravljenja.

Gostiteljstvo konference v Ljubljani potrjuje zavezo in aktiven pristop Slovenije pri globalnih prizadevanjih za svet brez protipehotnih min od sprejema Konvencije leta 1997. Leto kasneje je Slovenija ustanovila ITF Ustanovo za krepitev človekove varnosti, ki deluje v številnih državah.

Konferenca, ki poteka v organizaciji sekretariata iz Konvencije za prepoved protipehotnih min iz Ženeve in Ministrstva za zunanje in evropske zadeve in je financirana s sredstvi EU, se bo končala 29. avgusta 2024.