Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Eva Knez na otvoritvi vrtca Kobanček v Selnici ob Dravi

Državna sekretarka Eva Knez se je skupaj z državnim sekretarjem Ministrstva za gospodarstvo, tehnologijo, turizem in šport mag. Dejanom Židanom udeležila otvoritve novega vrtca Kobanček v Selnici ob Dravi. Nov vrtec je v celoti plod slovenskega znanja in zgrajen iz slovenskega lesa.
Več oseb reže trak ob otvoritvi vrtca.

Otvoritev vrtca. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Državna sekretarka Eva Knez je v svojem uvodnem nagovoru poudarila, da projekt obnove Vrtca Kobanček, ki je pred kratkim praznoval 50 letnico svojega delovanja uspešno zgodbo vključitve slovenskega leta v gradnjo: »Naravni gradbeni materiali, kot je les, prispevajo h kakovostnemu bivanju, dajejo občutek naravnosti in pomirjajo. V zadnjem desetletju nam je uspelo doseči, da je les vse bolj upoštevan, tako med oblikovalci in načrtovalci, kot med proizvajalci in gradbeniki. Vse bolj ga cenijo tudi potrošniki oz. naročniki, kar je razvidno tudi iz zasnove in gradnje vrtca.« Pri projektu so sodelovali Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano spodbuja uporabo lesa in lesnih proizvodov kot našega naravnega bogastva, zato je iz sredstev Gozdnega sklada finančno podprlo projekt izgradnje novega vrtca. S tem ministrstvo izpolnjuje zaveze, ki jih določa Zakon o gospodarjenju z gozdovi v lasti Republike Slovenije, ter pri načrtovanju letnega programa porabe sredstev Gozdnega sklada podpira tudi promocijo rabe lesa v obliki sofinanciranja gradnje lesenih objektov. V letu 2023 je tako ministrstvo v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, šport in turizem tako za gradnjo tega vrtca namenili kar 400.000 evrov sredstev. Dobro prakso bomo nadaljevali tudi v prihodnje, tako v letu 2024 namenjamo 1,2 milijona evrov za promocijo gozdno-lesne verige.

Nov vrtec se razprostira na nekaj več kot 3000 kvadratnih metrov površine. Vsebuje osrednji prostor in športno igralnico, terase, razdelilno kuhinjo, prostore za strokovne sodelavce, upravne in gospodarske prostore. Ob vrtcu so urejena še otroška igrišča in pripadajoče parkirišče.