Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon z izvajalskimi ustanovami o načrtih za še učinkovitejše razvojno sodelovanje

Ministrica Tanja Fajon se je srečala s predstavniki in predstavnicami Centra odličnosti v financah (CEF), Centra za evropsko prihodnost (CEP), Centra za mednarodni razvoj in sodelovanje (CMSR) in ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti. Zahvalila se jim je za uspešno sodelovanje ter jim zagotovila podporo tudi v bodoče, tako pri delovanju kot pri lajšanju administrativnih ovir za njihov delo.
ministrica in ostali sedijo za omizjem, pogovori

Ministrica Fajon z izvajalskimi ustanovami o prihodnjih načrtih za še učinkovitejše razvojno sodelovanje | Avtor: MZEZ

1 / 2

Uvodoma je ministrica Fajon navzočim predstavila rezultate medsebojnega pregleda slovenskega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči s strani Odbora za razvojno pomoč Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD), na katerem so bile ustanove prepoznane kot ena izmed primerjalnih prednosti Slovenije in predstavljene kot primer dobre prakse med članicami Odbora za razvojno pomoč OECD. Glavni priporočili na tem področju sta bili zmanjšanje števila partnerskih držav, v katerih delujemo, zmanjšanje števila projektov in povečanje njihove vrednosti.

Ministrica Fajon je poudarila, da so ustanove pomemben akter pri uresničevanju zavez Slovenije v skladu s Strategijo o razvojnem sodelovanju do leta 2030 ter da razvojni projekti krepijo ugled Slovenije kot mednarodne razvojne partnerice in imajo izjemno pozitiven učinek na lokalno prebivalstvo. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve trenutno sofinancira 32 projektov v izvajanju ustanov, v skupni vrednosti skoraj 9 milijonov evrov. Ministrica je poudarila, da si ministrstvo prizadeva zagotoviti stabilno in dolgoročno načrtovano financiranje razvojni dejavnosti, saj je le tako razvojna pomoč učinkovita.  Ustanove je pozvala k pripravi projektnih predlogov za naslednje proračunsko obdobje, pri čemer posebno pozornost namenjamo presečnim temam (enakost spolov in varovanje okolja) ter vsebinskim in geografskim prioritetam mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči Slovenije. 

Ustanove so vabljene tudi k aktivnemu sodelovanju in predstavitvi svojega dela na 12. slovenskih razvojnih dnevih, ki bodo med 15. in 22. oktobrom 2024 potekali pod naslovom Za svet brez lakote.

Srečanja so se udeležili: Jana Repanšek, direktorica, in Ivana Nedižavec Korada, namestnica direktorice (CEF), Nina Čepon, izvršna direktorica, in Jelka Klemenc, vodja oddelka za mednarodno razvojno sodelovanje (CEP), Mojca Kopše, vodja oddelka mednarodnega razvojnega sodelovanja, in Maja Čargo, višja strokovna sodelavka na oddelku mednarodnega razvojnega sodelovanja (CMSR) ter Tomaž Lovrenčič, direktor, in Sabina Beber, namestnica direktorja ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti.