Skoči do osrednje vsebine

Dr. Golob: »Vaša veličina se ne skriva v vaših omejitvah, temveč v tem, da ste se nadnje dvignili.«

Predsednik vlade dr. Robert Golob se v Parizu udeležuje otvoritvenih slovesnosti ob odprtju paralimpijskih iger.
Skupinska fotografija pred Elizejsko palačo

Predsednik vlade dr. Robert Golob se v Parizu udeležuje otvoritvenih slovesnosti ob odprtju paralimpijskih iger | Avtor: Alexandra Lebon

Na povabilo predsednika Francoske republike Emmanuela Macrona in gospe Brigitte Macron sta se premier dr. Golob in gospa Tina Gaber včeraj udeležila sprejema v Elizejski palači in si nato ogledala otvoritveno slovesnost paralimpijskih iger.

Premier dr. Golob je danes obiskal paralimpijsko vas, kjer se je srečal s slovenskimi parašportnicami in parašportniki. Slovenijo na igrah v Parizu zastopa 14 parašportnic in parašportnikov v štirih športnih panogah, in sicer v parastrelstvu, paralokostrelstvu, paraatletiki in odbojki sede.

V nagovoru slovenski paralimpijski reprezentanci je premier dr. Golob dejal, da so bile paralimpijske igre njegova prva izbira, po posebnem povabilu predsednika Macrona je kasneje obiskal tudi olimpijske igre. »Osebno mi je zelo pomembno, da sem danes tu, saj vem, da je šport eden izmed načinov, s katerim lahko vsi z omejitvami dokažejo, da niso nič manj vredni kot ostali. Šport je tudi način izražanja, preseganja omejitev in to sporočilo športa je neverjetno,« je dejal premier.

Dodal je, da je bilo to sporočilo vseprisotno tudi na otvoritveni slovesnosti ter v nagovoru parašportnicam in parašportnikov izpostavil, da je pomembno, da so ponosni nase. »Rezultat je manj pomemben. Kar je pomembno, je tisto, kar vas žene in naj vas žene še naprej. Vsem nam dokazujete, da zmorete bistveno več, kot si mislimo. Vaša pot na paraolimpijske igre je dokaz moči človeškega duha in predstavlja navdih za vse nas,« je povedal.

»Veličina se ne skriva v naših omejitvah, temveč v tem, kako se nadnje dvignemo. Vi to najbolje predstavljate,« je še dodal premier na srečanju s slovensko paralimpijsko reprezentanco v Parizu.

Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja, je poudaril, da so bili parašportniki velikokrat spregledani in leta čakali, da bi se zgodil obisk na tako visoki ravni. »Dejstvo je, da naši športniki dokazujejo in zastopajo Slovenijo na najvišjem nivoju, in da smo ponosni na njihove rezultate, velikokrat pa so žal spregledani. Ampak tokrat se nad tem ne moremo pritoževati in mislim, da to našo zvezo pelje še eno stopnico višje,« je povedal. »Prepričan sem, da bomo na tak način lažje nagovorili mlade in jih povabili, da se vključijo v sisteme športa. Zato nam podpora zelo veliko pomeni, da ste z nami in nas podpirate takrat, ko potrebujemo podporo,« je dodal Damijan Lazar.

Dr. Boro Štrumbelj, vodja slovenske paralimpijske reprezentance v Parizu 2024, je ob srečanju premierja s paralimpijci poudaril: »Obiskali ste nas kot prvi predsednik vlade v samostojni Sloveniji, ki je prišel na paralimpijske igre, to je res velika čast. Trud, ki ga dajejo parašportniki, ekipe in spremljevalci, je praktično identičen tistemu, ki ga dajejo naši športniki. Invalidi pa imajo še več problemov, da sploh pridejo na trening in podobno. Zato nam zelo veliko pomeni izkazana čast.«

Vodja reprezentance je še poudaril, da so ponosni, da zastopajo barve Slovenije na tem velikem tekmovanju in izrazil upanj, da se tovrstni obiski nadaljujejo tudi na prihodnjih paralimpijskih igrah.

Pred odhodom iz Pariza danes zvečer si bo premier dr. Golob ogledal še tekmo ženske slovenske reprezentance v odbojki sede med Slovenijo in Kanado.

Parašport ima sicer v Sloveniji bogato tradicijo. Do zdaj so slovenski paralimpijci osvojili 52 kolajn, 51 na poletnih in eno na zimskih igrah. Na poletnih je v tej zbirki tudi 14 zlatih. Največ kolajn so osvojili v strelstvu, plavanju, namiznem tenisu in atletiki, v kateri je prvo zlato odličje osvojila Pavla Sitar leta 1972 v nemškem Heidelbergu. S po šestimi medaljami sta rekorderja Franjo Izlakar in Jože Banfi. Prvo medaljo, srebrno, pa je leta 1972 osvojil Jože Okoren v metu diska.